Benromach Contrasts Organic 46%

Verdens første certificerede økologiske whisky 

*Flaske modtaget af Gordon & MachPhail i samarbejde med Benromach Distillery 

Benromach destilleriet, er et der står mit hjerte nært. Siden jeg besøgte destilleriet og så hvordan deres intime produktion fungere uden computerstyring, gjorde det mig for alvor glad. Det er altid dejligt at se det hele bliver gjort på den gode traditionelle metode trods destilleriets størrelse. De producere 700.000 liter råsprit om året, men dette er ingenting sammenlignet med Glenfiddich der fremstiller hele 21.000.000 liter råsprit hvert år. Faktisk er Benromach det mindste destilleri i hele Speyside området. Det ejes af de uafhængige aftapningsgiganter Gordon & MacPhail og er beliggende i Forres, lige midt imellem Elgin og Inverness. Da min far og jeg ankom til stationen i Forres, fik vi af vide af en lokal at vi bare skulle følge den høje røde skorsten derfra, og til sidst ville vi ankomme til destilleriet hvilket også afspejler denne flaskes røde hals.

Jeg har før lavet en serieanmeldelse fra Benromach, som du kan læse her:

Benromach 10 års

Benromach 15 års

Benromach 2008 Cask Strength batch 01

Benromach Distillery Exclusive 7 års

Jeg har før smagt denne whisky for nogle år siden i den gamle udgave der er på 43% ABV. Syntes den var en anelse kedelig, og ikke et kæmpe hit i min bog, men jeg glæder mig til at smage den nye udgave her. De er (heldigvis) begyndt at lagre deres Organic aftapninger noget mere. Den gamle udgave var 6 år, men den jeg har fået her er destilleret i 2013 og tappet i 2022, og på flasken står der 8 år gammel. Den har lagt på first-fill bourbon fade og er nedvandet til 46% ABV så det er et plus ift. de ældre aftapninger der førhen var på 43% ABV. Faktisk er denne whisky den første i verden som var certificeret økologisk tilbage i 2006.

 

Smagning:

Duft: Meget frugtig i duften. Tropiske frugter af moden mango og fersken. Absolut ingen kul/røg hvilket er helt mærkeligt ikke at kunne fornemme i en whisky fra Benromach. Helt klassisk vanilje og frugtige noter som man kan forvente i en whisky fra Speyside.

Smag: Jeg må sige, igen får de frugtige noter fuld skrald. Den har en rummelig smag af røde æbler, vanilje, lys chokolade og malt. Smagen er fyldig, og passer godt med de 46% alkohol. Alt i alt er der god balance.

Eftersmag: Længere end jeg forventede, og her er malten og citrus igen fremtrædende. Dejlig mellem-lang eftersmag af vanilje og let peber.

 

Vurdering: Nu har jeg smagt den en del gange, og ender hver gang med at tage et ekstra glas. Det er en helt klassisk Speyside whisky der byder på en masse frugtige noter, hvor man tydeligt kan smage den har lagt på bourbon fade. Den er meget nem drikkelig som jeg er sikker på nybegyndere i whisky ville kunne lide. Den har ingen kompleksitet, men den skal have ros for at have fuld Speyside smag!

 

Karakter: 82/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Benromach-Organic-46_2