Benromach 10 års

Benromach anmeldelse 1 ud af 4

Dette er den første anmeldelse af Benromach’ whiskyer. Der vil løbende komme ialt 4 anmeldelser.

Efter besøget hos Benromach destilleriet i maj måned, blev jeg overrasket over deres produkter. Deres destilleri er meget småt, og det kan man virkelig mærke når man er på besøg sammenlignet med de store andre destillerier. Benromach har en ’first-fill’ politik så alle de fade Benromach bruger er friske fade. Fadest rejse starter i USA hvor den bliver brugt til bourbon, derefter bliver den ’coopered’ i Speyside, altså restaureret, hvorefter Benromach bruger dem. Deres whiskyer har fuld af karakter og er også en smule røget.

Denne jeg skal skrive om i dag er deres 10 års udgave. Jeg smagte den også på destilleriet, og den var rigtig fin. Den er en smule røget på 12-14 ppm. Den er lagret i 80% bourbon fade og 20% sherry hvorefter de bliver blandet sammen for det sidste tiende år i et sherry fad. Benromach har haft nogle hårde år hvor destilleriet har måtte lukke og genåbne af flere omgange de sidste 100 år. De lukkede igen i 1983, men startede igen med at producere whisky i 1998.

Deres 10 års har en flot messing farve og er på 43% alkohol. Flasken koster ca. 350-400 kr. i Danmark.

 

Smagning:

Duft: Det første der rammer næsen er røg. Dens røg er mild, på ingen måde ligesom en islay Laphroaig whisky. Røgen forsvinder lige så stille når man lader den stå i glasset. Der er bla. let appelsinskal, sherry, valnødder og en strejf vanilje. Dens duft minder meget om en gåtur på destilleriet.

Smag: Røg er det første fremtrædende. Dernæst kommer de klassiske sherry og bourbon noter. bla. vanilje, tørrede frugter, honning og røde æbler. Den er mild og venlig.

Eftersmag: Eftersmagen er rund og blød. Den har en middel-lang eftersmag. Den går ikke ind og fylder en masse, men samtidig er den slet ikke neutral. Den har en god mellem klasse.  

 

Vurdering: Whiskyen er stille og rolig i dens aroma. Den går på ingen måde ind og ‘overtager’ munden. Den er ikke kompleks i sig selv, men man tænker over den… Hvis man ikke er til røget whisky vil jeg ikke afskrive den med det samme. Den er slet ikke det røg man er vant til. Faktisk forsvinder røgen overraskende hurtigt. Nu her 20 min. efter jeg hældte den i glasset kan jeg næsten ikke fornemme røgen mere.

Det er en meget god begynder whisky hvis man ikke er til det røgede.

 

Karakter: 79/100

Kategori: Respektabel
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem