Benromach 15 års

Benromach anmeldelse 2 ud af 4

 

Dette er min anden anmeldelse jeg skal lave om en flaske fra Benromach. Jeg glæder mig da, jeg vil kunne fortælle lidt mere personlige erfaringer da jeg var på besøg der for nogle uger siden. Først og fremmest skal det siges at Benromach er et rigtig hyggeligt lille destilleri. Som så mange andre destillerier går de meget op i godt håndværk, og deres produktion er ikke stor hvis man sammenligner med Glenlivet eller Glenfiddich  f.eks. Jeg har selv kun eget én Benromach 2010 økologisk røget whisky som jeg syntes har været OK. Da jeg sammen med min far besøgte destilleriet smagte vi stort set alle dem de har i sortiment nu, (bortset fra de ekslusive selvfølgelig) og her blev jeg noget mere overrasket. Vi endte med at smage deres 10 års, Sassicaia, 2011 organic, 15 års, Peat Smoke, 2008 Batch 01, og en distillery exclusive. 

 

Så allerede på den dag kom vi godt omkring med deres produkter, og jeg fik et andet syn på Benromach efter det her besøg. På destilleriet købte jeg deres Distillery Exclusive, og i dag ejer jeg deres 10 års, 15 års og deres 2008 Batch 01. De alle 3 er helt fantastiske whiskyer fra et destilleri der udelukkende bruger håndværksmetoder uden computer beregnede processer. 

Hvis man gerne vil læse om vores Skotland tur i Maj 2019 kan man læse den her:  Skotland 2019

Nu skal vi lidt mere i dybden om den 15 år gamle Benromach. Det er en storebror til deres 10 års. Den 10 års består af de 10 år en kombination af 80 ex-bourbon fade og 20% ex- sherry fade. Den bliver derefter ”viet sammen” og lagre til slut i 1 år på eupæiske oloroso fade. Den 15 års får samme tur, men med 5 år ekstra i oloroso fadende. (i alt 6 år) 

Det giver en mere kompleks whisky med mange flere smage. Da jeg smagte den på destilleriet blev jeg overrasket hvor meget karakter de har fået ud af den 15 års whisky. Jeg fortrød også jeg ikke købte flasken der, så endte med at købe den da jeg kom hjem. 

Denne er på 43% alkohol og selvfølgelig uden tilsat farve. I forhold til deres 10 års er denne noget mørkere. Man kan finde den herhjemme til omtrent 800 kr.

Hvis du vil læse anmeldelsen om deres 10 års kan du læse den her: Anmeldelse af Benromach 10 års

 

Smagning:

 

Duft: Man kan tydeligt dufte der sker rigtig meget i denne whisky. Dens duft er let røget. Lidt mindre end deres 10 års. Fad og læder er de to største duftsnoter. Hertil kommer tørrede frugter, citrus, og vanilje.

Smag: Trods det kun er 43% smager den højere. Hvis det var blindt ville jeg selv gætte omtrent 48%. Den er kraftig og magtfuld i smagen. Kompleks, med andre ord. Helt klart fad der fylder mest i smagen, hvor noter som læder, nødder, tørrede frugter, mørk bitter chokolade og vanilje også er med.

Eftersmag: Eftersmagen er lang. Røgen kommer en smule i eftersmagen til sidst, men kun til sidst. Den falder stille ud. Noter som tobak, læder og tørrede frugter er mest i afslutningen.

 

Vurdering: det er en whisky man skal lade stå længe og nyde. Den får dig automatisk til at tænke en ekstra gang over tingene. Jeg ville vælge denne whisky hvis man er øvet i faget og gerne have en whisky man kan tænke længe over. Det var virkelig de 5 ekstra år i fadet der gjorde den helt store forskel kontra deres 10 års.

 

Karakter: 90/100

Kategori: Fremragende
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem