Mosgaard Amontillado Cask Batch 01

Sherry eksperimentet

*Flaske modtaget af Mosgaard Whisky

I den danske whisky industri er Jes Mosgaard en mand jeg respektere enormt. Han har styr på sit håndværk, skyder skarpt, og rammer plet hver gang. Mosgaard Whisky er på vej i den helt rigtige retning med hele deres whisky produktion. De har været så flinke at sende mig et af deres nyeste eksperimenter, nemlig Amontillado Cask.

Vi har her at gøre med et mindre eksperiment, hvor der er blevet leget med sherry fadtyper. Denne aftapning har lagret på to forskellige sherryfade, først knap fire år på et 64 liter Oloroso fad, og herefter yderligere et år på et gammelt Amontillado Hogshead. 

Amontillado er ikke en særlig kendt sherrytype, men dog kan noget lidt andet end Olroso eller Pedro Ximenez sherry. Amontillado sherry er “dobbeltmodnet” først lagret i fade under Flor fra gær, og efter ca. 3,5-5 år falder Floren og sherryen lagrer nu oxidativt videre i en årrække til en typisk relativt gammel sherry. Dvs. man kan godt få nogle tunge sherrynoter af tobak, læder, loft, overmodne blommer mm.

Nu har den “kun” fået finish på Amontillado fadet, så jeg er spændt på at smage hvor tydelige overstående noter er i whiskyen.

Der er frigivet i alt 250 flasker, og den har en flot alkoholprocent på 58,0% ABV. Den har en flot mørk rød/brunlig farve som nok mest er fra Amontillado fadet. Jeg skal lige huske at nævne at alt deres whisky er økologisk, hvilket også er et kendetegn for de tager deres produktion seriøst.

Dette er den fjerde flaske jeg skriver om fra Mosgaard, du kan læse mine andre anmeldelser om dem her:

Smagning:

Duft: Duften er ikke særlig genkendelig, med andre ord, så er duften anderledes. Det første jeg dufter er tør læder, nødder og fad. Blommer er også en tydelig note, som bestemt høre godt hjemme i whiskyen! Dens duft er ikke voldsom i næsen, og holder sig egentlig på et fint niveau i både sødme, og tørhed.

Smag: Man bliver lidt væltet bagover af smagen. Den er kraftig og fyldig i smagen. Tørre frugter af blommer, rosiner og læder. Den høje alkoholprocent harmonere godt sammen med smagen i whiskyen. Det er ikke en whisky der er ‘træt’, så selvom den har ældre noter kan man godt fornemme det er en ung whisky.

Eftersmag: Den har en krydret afslutning, med læder, vanilje, tobak (ikke røg) og fad. Afslutningen er lang og tør, og der er masser af smag.

 

Vurdering: Man kan godt smage sparket i whiskyen, på fronten er der unge fremtrædende noter, men bagved er der tunge noter af ældre whisky. Havde jeg smagt whiskyen blindt havde jeg gættet den var 16-18 år gammel. Virkelig flot at man kan få så gamle noter i en fem år gammel whisky. I den danske whiskyindustri er der mange destilleriejere man kan se op til, og Jes Mosgaard er specielt en af dem som gør det rigtig godt ved hver whisky han arbejder med.

 

Karakter: 87/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Mosgaard-Amontillado-Cask_2