Mosgaard Organic Oloroso Cask Batch 06

En mand med høj passion for whisky

*Flaske modtaget af Mosgaard Whisky

Det er første gang jeg stifter bekendtskab med det danske destilleri Mosgaard Whisky.

Mosgaard whisky er lokaliseret på Sydfyn og har eksisteret siden 2015. Deres passion er 100% klart: De skal lave fantastisk økologisk whisky baseret på økologiske råvarer. Jeg kan mærke på destilleriejer Jes Mosgaards sjæl brænder for at lave whisky i topkvalitet.

Destilleriet er et mikrodestilleri med gode håndværksmetoder efter skotsk tradition. Destilleriet er special designet af Mosgaard og flere tusinde hammerslag har været med til at forme deres destillerings kedler af erfarne håndværkere fra Portugal. De brygger hver 4 uge økologisk bryg, eller som skotterne kalder det ”wash”. De køre dobbelt destillering, som først destilleres til “Low wine” og derefter i anden destillering til “New spirit” som lægges på 50 liters egetræsfade i starten (3 år) hvorefter hvis de skal lagre yderligere bliver i større fade.

Ved hver lagring bliver 50 liters fade indblandet til at give et boost i whiskyen. Når man lagre whisky i 50 liters fade er de mere i kontakt med træet hvilket giver en form for boost i dens lagring. Jes kunne tydeligt smage forskel på whiskyen om det var økologisk eller ikke økologisk, så valget stod klart for ham: Han ville have hans whisky økologisk.

”Under produktionsprocessen giver vi os god tid – både til mæskning for at få den rigtige smag ud af bygmalten, men også til gæringsprocessen hvor vi bruger dobbelt så lang tid til gæringen som typisk bruges på Skotske destillerier. Det indebærer færre uønskede smagsstoffer fra gærcellerne, som har ro til at udvikle sig og omdanne sukkerstofferne til alkohol i den rå bryg.”

Jes bruger primært Oloroso eller Pedro Ximenez Sherry fade, men eksperimentere også med portugisisk Portvin og amerikanske Bourbon fade.

Som mange nok ved så skal whisky lagres i mindst 3 år før det må kaldes ’whisky’ så deres første whisky blev tappet i 2019 sidste år og har allerede vundet stribevis af priser.

 

Vundne priser:

Blandt andet har de vundet prisen som Bedste Danske Whisky destilleri år 2018 og 2019.

Deres Oloroso Cask Whisky batch #6 har vundet følgende priser:

  • Silver Award og 93 point på Berlin International Spirit Competition BISC
  • Belønnet med 91 point og IWSC Sølvmedalje 2019
  • Guldmedalje ved World Whisky Masters 2019 som eneste premium single malt whisky i EU uden for Skotland.
  • Guld medalje ved World Whiskies Awards 2020
  • Sølv medalje World Spirits awards 2020
  • Dobbelt Guld medalje ved Berlin International Spirits Competition 2020

Deres Pedro Ximenez Cask Whisky batch #6 har vundet følgende priser:

  • BISC Guld medalje 2020
  • World Spirits awards Guld 2020
  • IWSC Bronze medalje 2019
  • Deres New Spirit som Jim Murray har bedømt med Liquid Gold Award i The Whisky bible 2019 (94,5 point) med kommentaren: “Outstanding new make malt. Truly exemplary, bursting with the cleanest and most intense grist you could hope for. What a fine piece of distilling this is”

Det er jo vildt imponerende hvad de har opnået på så kort tid. Stor respekt til dem herfra!

De laver både røget og ikke røget whisky og den jeg skal anmelde i dag er deres Oloroso Cask Batch 06 på 46,2% alkohol som jeg ser meget frem til!

 

Smagning:

Duft: Tydelige noter af mild karamel og fudge. Meget let lakrids og røde æbler. Duften er meget behagelig og imødekommende. 

Smag: I smagen er der tydelige smagsnoter af ristede nødder!  Der er noget fad, karamel og malt smag også! Den er utrolig afbalanceret og rolig.

Eftersmag: Eftersmagen er krydret og tør, men også sødelig og fyldig. Igen dominere karamel og nødder mest til slut.

 

Vurdering:  Vi har her en whisky der rummer dybde og alder i dens helhed. Havde jeg smagt blindt havde jeg gættet dette var en 12-15 årig whisky. Man kan godt være bekymret for undervejs i lagringen af 50 liters tønder eller derunder giver en whisky der har for meget fad og træ smag i sig, Det er ikke tilfældet her, og de smagsnoter man har fået ud af denne 3 årig whisky er gjort til ug. Jeg ser meget frem til hvad Mosgaard Whisky levere i fremtiden, for her er stor potentiale!

 

Karakter: 88/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem