Mosgaard Pedro Ximenez Cask Batch 09

På genbesøg hos det økologiske Mosgaard whisky

 

*Flaske modtaget af Mosgaard Whisky

Vi skal ud i Mosgaard whisky igen. Sidste gang for 2 år siden anmeldte jeg deres Mosgaard Organic Oloroso Cask Batch 06, men denne gang skal vi ud i Pedro Ximenez sherry, som jo som regel har meget sødere noter end oloroso. Igen har vi med en økologisk single malt whisky på 50 CL og 46,4% ABV. Vi slipper stadig ikke udenom Mosgaard vinder priser igen, for deres PX aftapninger har vundet flere priser.

  • Danmarks bedste Single Malt Whisky – World Whiskies Awards 2021
  • BISC Guld medalje 2020
  • World Spirits awards Guld 2020
  • IWSC Bronze medalje 2019.

Det er meget imponerende at et dansk ungt destilleri der er grundlagt i 2015 kan skaffe de her priser, respekt!

Fra Mosgaards hjemmeside:

“Mosgaard Pedro Ximenez Cask Whisky er fremstillet på økologisk Dansk byg malt, som maltes efter vores specifikationer og brygget efter egne metoder som er optimeret til at frembringe sødme, blødhed og frugtnoter – smagen af Fynsk Single Malt Whisky. Batch #9 Pedro Ximenez er dobbelt lagret og dermed et rigtigt spændende og pirrende bekendtskab der udfordrer sanserne. Den har først ligget på fade af ny Fransk eg, og er derefter blevet eftermodnet på Ex. Pedro Ximenez Sherry fade det sidste år til halvandet.”

Den er lagret i alt 4 år og der er kun produceret 500 flasker. Jeg kunne jo virkelig godt lide deres oloroso aftapning, så jeg glæder mig til at smage deres PX udgave.

Smagning:

Duft: Overraskende har vi halvtunge fadnoter i duften. Den har duft af savværk og læder. Der er mørk chokolade i duften også samt tørrede frugter, den har ikke en voldsom duft af alkohol, hvilket klæder den.

Smag: Min første tanke da jeg smagte den, og kørte den godt rundt i munden var, “wow”. Den har en rigtig god balance mellem det søde og det tørre og igen har vi dejlige noter som læder, mørk chokolade, tørrede frugter og kælder. Den har en anelse peber og krydderier, men det er meget lidt.

Eftersmag: I eftersmagen har vi mest læder, og der kommer også røde æbler. Eftersmagen er mellem-lang og har en dejlig behagelig afslutning.

 

Vurdering: Vi er ude i jeg igen er overrasket over Mosgaard’ whisky. Det her er en whisky man nemt læner sig tilbage i stolen over. Det er virkelig vildt hvad man kan få ud af en whisky på blot 4 år. Man får her en whisky der har masser af krudt i sig, men samtidig at have nogle gamle whisky noter er helt fantastisk. Jeg ville elske at smage den her i fuld fadstyrke. Man kan nemt forstå den har vundet de priser, for det fortjener den.

Som Gitte og Jes Mosgaard har sagt: “omhyggelighed betaler sig.”

 


Karakter: 87/100

Kategori: Rigtig god

Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her:  Mit scoringssystem

Mosgaard-Pedro-Ximenez-Batch-09