Balcones Texas Rye 100 Proof

Rug whiskey fra Texas

Balcones er et af de destillerier man holder øje med, dels fordi deres produkter er så forskellige ift. andet amerikansk whiskey. Deres smag er helt unik, og grundet det varme klima i Texas så vil deres whiskey “lagre hurtigere” så de får en helt speciel smag. En af de første flasker jeg anmeldte på Whiskyhuset i 2018 var deres Balcones True Blue som jeg i dag også har en ekstra flaske stående af.

I sidste måned udgav jeg en anmeldelse om deres Texas Single Malt, som er en rigtig god whiskey.

Deres Texas Rye 100 proof har en alder på kun 15 måneder i USA, men deres eksport udgave har ingen alders betegnelse. Mon dog ikke det er omtrent samme alder. De har sikkert gjort det grundet europæisk lovgivning forskriver, at whisky skal være lagret i minimum tre år, for at blive betegnet som whisky. Det kan være den korte alder ville have skræmt forbrugere væk, hvis de skrev den korte alder på flasken.

Alle deres whiskyer har en fantastisk dyb mørk farve, trods deres korte alder. Det er ikke mange produkter vi får til Danmark, det er typisk ikke mere end en håndfuld forskellige og de er ikke altid helt nemme at få fingrene i.

Efter Balcones 10 års jubilæum, udgav de i 2018, deres første Texas Rye, som blev frigivet i to forskellige udgaver. En “Limited Edition Cask Strength” udgave, samt deres “100 Proof Texas Rye”, som kom til at indgå som en fast del af deres sortiment.

Mashbill og rugtyper:

Nu er det en smule nørdet, men denne rug whiskey har et mashbill indhold på 100% rug og består af disse rugtyper: Elbon rug, Crystal rug, Chocolate rug, samt, roasted/ristede rug. For nogle år siden anmeldte jeg James E. Pepper 1776 Straight Rye som jeg bestemt ikke var begrejstret for. Den havde en mashbill på over 90% rug og havde en meget medicinsk note. Jeg håber heller ikke det er tilfældet her.

 

Smagning:

Duft:  Duften er intens af kaffe, balsamico og rosin. Indbydende og sød, men man kan godt fornemme det er en krydret whiskey.

Smag: Den har masser af smag, men man kan også fornemme på alkoholen at det ikke er en whiskey der har lagret længe. I smagen er der stærke krydrede noter, med mørk bitter chokolade og kaffe. Virkelige ekstraordinære noter at smage i en whiskey. 

Eftersmag: Krydderier, kaffe, og chokolade er at finde til slut. Afslutningen er mellem-lang og har en behagelig og har en god fylde.

 

Vurdering: Igen gør Balcones det. De fremstiller et produkt, der er skiller sig ud fra mængden, og ender med at gøre det godt. Når det så er sagt, så er dette ikke en whiskey for enhver, fordi den er så anderledes for hvad man er vant til set på både det skotske, men også amerikanske marked. Er det en whiskey jeg er begejstret for? Ja og nej. 

Det er en whiskey jeg ville drikke sjældent, grundet de ekstraordinære noter, men samtidig grundet alkoholen er ret fremtrædende. Det skal siges når man så får et glas, kan man ikke lade være med at tænke på hvor fantastisk whiskey generelt er og hvor der ingen grænser er hvor vildt man kan lave det, på bare så få år! Alder betyder bestemt ikke kvalitet, det er Balcones et levende eksempel på.

 

 

Karakter: 79/100

Kategori: Respektabel

Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her:  Mit scoringssystem

Balcones-Texas-Rye_2