Balcones Texas Single Malt Whiskey

Det bedste fra to verdener

Balcones var noget af det første amerikanske whiskey jeg smagte, og det er jeg så glad for i dag. Så snart man begynder at undersøge det amerikanske whiskey og bourbon marked, så bliver man overrasket når man møder Balcones destilleriet. For snart fire år siden i 2018 anmeldte jeg en anden flaske fra Balcones som du kan læse her:

Balcones True Blue 100 Proof

Heldigvis følger Balcones de amerikanske traditioner kun at lagre deres whiskey i nye forkullede amerikanske egetræsfade modsat langt størstedelen af skotterne som bruger brugte fade. Her skiller Texas Single Malt sig ud, for dens mashbill er 100% byg som en skotsk single malt whisky. Whiskeyen er “kun” lagret 2 år (24 måneder) hvilket efter skotske regler ikke er nok til at kalde det en whiskey, men her er reglen forskellig i USA. Balcones Single Malt er lavet udelukkende på byg sorten “golden promise”, som nogle skotske whisky entusiaster sikkert genkender, da denne sort blev brugt mest i skotsk fordums tid. Den er flasket ved 53% og er ikke tilsat farve. Heldigvis kan man købe Balcones’ produkter herhjemme bla. hos Whiskyeksperten som har 4 forskellige udgaver fra Balcones og denne flasker koster pr. dags dato 649 DKK.

For at opsummere får vi her en amerikansk single malt whiskey, som er lagret i 2 år, på nye fade. Jeg er helt sikker på det her bliver meget interessant.

 

Smagning:

Duft: Duften er intens af malt, bilværksted, træolie og en anelse banan. Utroligt hvad man kan få frem på bare to års lagring. Man kan helt klart også fornemme der er noget sødt over den.

Smag:  Fyldig og tør koncentreret smag af nødder, mundfølelsen er olieret af peber og karamel, man kan godt fornemme unge noter, specielt fordi alkoholen er tydelig fremtræden.

Eftersmag: Krydderier der efterlader munden samt svælget tør. Mørk chokolade er til stede i afslutningen. Eftersmagen er mellem-lang, og holder overstående noter til det sidste.

 

Vurdering: Jeg må indrømme at alle de whiskeyer jeg har smagt fra Balcones er altid meget interessante. Deres korte lagringstid i nye fade blandet med det varme klima i Texas gør en kæmpe forskel på smag ift. skotsk whisky. Vi har her en whiskey der både er krydret, olieret, sød og tør, hvilket er specielt, men på en god måde!

 

Karakter: 81/100

Kategori: Rigtig god

Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her:  Mit scoringssystem

Balcones-Texas-Single-Malt