Whisky alder og farve

Whiskyens alder

Når du ser en whisky flaske står der sommetider en alder på den. Alderen kan have betydning på whiskyens farve, men også smag. Alder betyder nødvendigvis ikke kvalitet, men det kan give en forventning for hvad man kommer til at smage. Det er MEGET forskelligt, men hvis vi tager emnet op helt fra bunden:

 

Hvert destilleri laver deres egen råsprit (new make) som de derefter lagre på tønder. Hvert destilleri’s råsprit er ikke den samme, og selvom de ikke har lagret på tønder endnu, så har de alligevel fået en smule smag. Hver enkel batch af råspritten kommer på forskellige tønder i forskellige størrelser.

De 2 mest brugte fadtyper er amerikansk eg (bourbon fade) og sherry fade (Typisk Pedro Ximenez eller Oloroso). Hvert fad udgør 80% af smagen til slutproduktet, så det er meget vigtigt at vælge gode kvalitets fade så man ikke ender med et dårligt produkt til sidst. Her lagre hvert whisky batch i et hvis antal år og jo længere de ligger, jo mere smag får de. Det afhænger også af hvor mange gange de pågældende fade er blevet genbrugt. Hvis de bliver genbrugt over flere omgange, får man ikke så meget smag som var det første lagring. Det er meget forskelligt hvor lang tid destillerier lagre deres whiskyer, men de mest typiske er 8, 12, 15, 18 og 21 års. Alder hænger næsten altid sammen med pris, så jo ældre whiskyen er, jo dyrere bliver de også. De helt store pris spring tager fart når vi er over 18-21 år. I en af mine anmeldelser købte jeg en 21 års whisky for en sølle pris af 350 kr. Så det er en af de sjældne tilfælde hvor man kan være heldig.

 

Whiskyens farve

Som jeg skrev tidligere, så har alder også betydning for whiskyens farve. Jo ældre den er, jo mere farve får whiskyen. Det afhænger også af hvor mange gange man vælger at genbruge sine fade, for jo mere brugte de er, desto mindre har fadet at give ud af. Langt de fleste whisky destillerier får deres whisky fade fra Speyside Cooperage som ligger i Speyside regionen i Skotland. Her restaurere de fade så de kan bruges igen. Efter de har været her forbi vil man kalde fadende for ‘nye’. Hvis du ser mørke whiskyer af en rav/bronze farve så har whiskyen højst sandsynligt lagret på sherry fade. Er de mere gylden og lyse i det så er det typisk bourbon fade. Dette kan dog godt snyde. Man gør tit det i whisky industrien at man laver marriage af whiskyer. Dette betyder simpelt at man blander samme råsprit lagret på hver deres måde sammen.

Et eksempel kunne være vi har 400 liter råsprit. Vi lagre 200 liter i et frisk sherry fad i 10 år og de resterende 200 liter i et frisk bourbon fad i 10 år. Herefter blander vi dem sammen i et stort kar til sidst i nogle måneder, og så er produktet færdigt. Det betyder ikke det er en 20 års whisky, da man ikke kan dele det sådan op. Nemlig her vil farven snyde, så man kan ende med at have en lidt blandet fornemmelse.

 

Jeg håber dette blog indlæg gjorde dig klogere i både whiskyens alder, men også farve.

Billedet nedenfor er fra Macallan som jeg besøgte i maj 2019

 

Vil du se flere blog post skrevet af Whiskyhuset? Tryk på et af disse links