Thornæs Whisky – 1st & 2nd release

Kvalitet kræver tålmodighed og godt håndværk

*Prøver modtaget af Thornæs Destilleri

Jeg stiftede for første gang bekendtskab med Thornæs Destilleri i april sidste år. På daværende tidspunkt havde de endnu ikke produceret en whisky. De sidste par flasker, jeg har skrevet om, var deres “Young Malt”, som endnu ikke måtte kaldes whisky, grundet at de ikke var lagret i tre år. Man kan ikke skyde genveje med tiden, og derfor kan Thornæs Destilleri nu endelig lukke dørene op for deres egne 100% økologiske whisky-afgivelser. Jeg har været så heldig at modtage 2x prøver fra Torben fra Thornæs Destilleri, af henholdsvis deres 1st og 2nd release af deres whisky.

Hvis du gerne vil læse min anmeldelse om deres Young Malts kan du læse dem her:

Thornæs Young Malt Cask #32

Thornæs Young Malt Cask #39

 

Info om 1st release:

 • Antal flasker: 314 (50 cl) 
 • Malt: Dansk økologisk bygmalt

 • Fadtype: Double Cask (Dansk eg + amerikansk eg)
 • Moding: Dansk eg i 25 måneder (50 liter) og 13 måneder i amerikansk eg. (250 liter)
 • Alder: 3 år og 1 måned.
 • ABV: 50,9%.
 • Pris: 1.595.- (Udsolgt)

Smagning 1st release:

Duft: Duften er rigtig behagelig med frisk, ny eg og et mildt vaniljepræg samt en rund/mild note af pebermynte. Lader man den stå i nogle minutter kommer der eksotiske frugter frem.

Smag: Smagen gør absolut ingen fortræd. Det er en MEGET behagelig og rund whisky. Den har noter af vanilje, krydderier, og frugter. (røde æbler og nogle eksotiske frugter)

Eftersmag: Eftersmagen er mellem-lang, og har en afrundet afslutning. Vanilje, og frisk eg er primært fremtrædende til slut.

 

Vurdering: Vi har at gøre med et meget solidt fundament for Thornæs Destilleri. Kompleksiteten er ikke stor i whiskyen, men det gør heller ikke noget! At få kompleksitet frem i whisky så ungt har jeg kun en sjælden gang smagt før. Whiskyen er overall rigtig fin, og er et solidt produkt for det nye lille danske destilleri!

 

Karakter: 84/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

 

Info om 2nd release:

 • Antal flasker: 440 (50 cl) 
 • Malt: Dansk økologisk bygmalt

 • Fadtype: Amerikansk eg + Oloroso sherry (50 og 55 liters fade)
 • Alder: 3 år og 2,5 måned.
 • ABV: 50,5%.
 • Pris: 795.- (Kan købes her)

Smagning 2nd release:

Duft: Min første indskydelse var: “Hold da op!”. Duften er ekstremt tydelig af karamel (fudge) og mørk, sød chokolade. Det er sjældent, man oplever, at duften af fudge er så tydeligt fremhævet i en whisky.

Smag: Smagen er rund og har en fantastisk dybde, taget dens alder i betragtning. Smagen er samtidig mild og ligesom 1st release, er den rigtig behagelig. Flot afrunding til slut.

Eftersmag: Der er lette tobaksnoter i eftersmagen, med karamel og gammelt loft. For mig er en ‘loftnote’ en god ting i whisky. Til slut er der mørk chokolade med en fantastisk sødelig afrundning. 

 

Vurdering: Danskere er normalt til søde ting, derfor er der mange, der starter i spiritusverdenen med at drikke rom først. Denne whisky kunne være rigtig god til introduktion ind whiskyens verden med dens søde og runde nuancer.  Smagte jeg denne whisky blindt, ville jeg tro, den var mellem 13-16 år gammel. Det er helt vildt, hvor meget det kan snyde at lagre i mindre fade, da processen bliver fremskyndet så meget som den gør.

Igen, som jeg ofte gør i mine anmeldelser, vil jeg gerne rose danske whiskydestillerier for, at de gør et fantastisk arbejde med at lave whisky i høj kvalitet, og Thornæs Destilleri er bestemt ikke en undtagelse!

 

Karakter: 87/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Thornæs whisky