Thornæs – Young Malt Cask #32

Drømmen der blev til virkelighed

*Flaske modtaget af Thornæs Destilleri

Drømmen tilhører tekstforfatter, journalist og whiskyentusiast Torben Thornæs Andersen, som i slutningen af 2017 fik den ide, at han ville smage sin egen 12 år gamle whisky, inden han fyldte 60 år. Derfor skulle der nok til at ske noget snart… Kernen i Thornæs Destilleri er danskproduceret Single Malt whisky, baseret på økologisk maltbyg. Thornæs Destilleri producere ved siden af også snaps og gin som de ligger mindst lige så meget sjæl i som i deres whisky. Der er endnu ikke officielt kommet whisky ud af dørene fra destilleriet, men young malt! Før det må kaldes whisky, skal råspritten minimum have lagret i 3 år på egetræsfade, og det er ikke tilfældet med flasken jeg skal skrive om i dag. Jeg mødte Torben på whiskymessen. Han virkede som en meget passioneret mand omkring sit håndværk, og gør sit absolut bedste i hans erhverv. Han kunne fortælle en masse historier og hans måde at gøre hans arbejde på. Gerografisk ligger Thornæs Destilleri cirka 10 kilometer nord for Hillerød på Sjælland.

Flasken her er en lille 37,5 cl flaske, der blev tappet ved 53,4% ABV, men den er nedvandet til 47,8% ABV. Den har lagret udelukkende på et 50 liters 1st fill bourbon fad som ikke er ombygget i 24 måneder. Fadet stammer fra Sonoma County Distillery i Californien. Det er ikke en røget Young Malt, og er fra fad 032. Der er total produceret kun 156 flasker. Med en Young Malt kan det kan give et indblik i hvor ens fremtidige whisky vil hen af, både i smagsnuancer og karakter. 

 

Torbens egne ord på deres proces

“Jeg synes et væsentligt kendetegn ved vores råsprit er en dybde, fylde og kompleksitet, som du kun opnår ved dobbeltdestillering. Vi har simpelthen mindre fart på i destilleringsprocessen, og effekten af den øgede kobberkontakt og langsomme separation giver bare det ekstra. Derudover benytter vi os af lange fermenteringstider – som oftest over 130 timer – hvilket udvikler frugten i råspritten helt vildt.”

Smagning:

Duft: Friske røde æbler, let krydderier og vanilje. Ethanol kan duftes, men grundet nedvandingen er den ikke særlig tydelig. Den har et mindre mintet præg, men man kan godt dufte det ikke helt er whisky endnu. Den har til slut også en frisk maltet undertone.

Smag: Smagen for mig er anderledes end en traditionel whisky. Det første der falder mig ind når jeg smager den er friske enebær, vanilje og lette frugtige noter. Man kan godt fornemme det ikke helt er en whisky endnu. 

Eftersmag: Eftersmagen er mellem-lang, og har kryderede noter, med let peber og menthol/mint.

 

Vurdering: Man kunne godt bilde mig ind i det faktisk var en whisky, dog ville jeg med det samme sige den var meget ung. Den er fin som et udgangspunkt, men jeg glæder mig bestemt til at smage det færdige produkt. 

 

Karakter: 78/100

Kategori: Respektabel
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Thornæs-Young-Malt_1