The Balvenie Doublewood 17 års

17 års whisky fa Dufftown

Jeg husker tydeligt min whisky tur til Skotland hvor Balvenie var en del af det.
Vi kunne desværre ikke booke en guided tur hos Balvenie selvom vi bookede 3 måneder før turen, men vi besøgte alligevel destilleriet til fods lige inden lukketid, hvilket var en god oplevelse i sig selv.
Jeg kan huske lige efter deres parkeringsplads var et skilt hvor der stod “Hvis ikke du har en aftale her skal du ikke gå videre”
Min far og jeg jokede med de ville sende hunde efter os hvis vi gik over linjen, men det stik modsatte var tilfældet.
Inde i shoppen mødte vi de mest gæstefrie mennesker der kun ville snakke om deres destilleri og selve området var virkelig hyggeligt.
Jeg smagte denne 17 års doublewood første gang i en lille bar i Edinburgh hvor jeg blev posetivt overrasket. Den havde forskellige lag af smage og var rigtig interessant, så jeg købte en flaske selv da jeg kom hjem.
Jeg har hørt fra mange at de syntes Balvenie laver kedelige whiskyer, og det kan jeg til dels godt forstå. De er gode til at nedvande deres whiskyer, typisk mellem 40-48% hvilket er lidt synd. Jeg syntes til gengæld hvis man virkelig smager dem grundigt igennem, så får man rigtig meget ud af dem.
Denne er ligesom deres 12 års doublewood, men der er tilføjet yderligere 5 års lagring hvori det er i ex-bourbon fade og det sidste år i ex-sherry fade. Det er ikke en billig whisky, vi er helt oppe i 850 kr. klassen, hvilket er medium-højt for en 17 års whisky.
Jeg har tidligere skrevet om deres 16 års triple cask hvilket jeg syntes rigtig godt om hvis man virkelig smager på den. Den er rolig, afslappende og smagene harmonere godt med hinanden. I den anmeldelse skriver jeg også lidt om destilleriet.
Set udefra laver The Balvenie prisvindende god whisky, og jeg respektere deres brand. Hvis du nogensinde selv skal til Skotland, så vær sikker på at smut forbi Dufftown og se destilleriet, eller endnu bedre, book en guided tur.

 

Smagning:

 

Duft: Det første jeg fanger er frugtige noter af abrikos og æbler. Vanilje, honning, karamel og tørrede frugter. Den har også sådan en let maltet karakter. Næsen er venlig og generelt imødekommende.

Smag: Igen kommer honning, karamel, frugtige noter og syrlige bær. Den har en olieret og lidt cremet karakter som gør den meget let drikkelig. De 43% alkohol falder også rigtig fint i balance med smagene.

Eftersmag: Eftersmagen er medium-lang, er overrasket over dette når den kun har en alkoholprocent på 43. Den har nogle klassiske sherry noter af tørrede frugter efterfulgt krydderier i eftersmagen. 

 

Vurdering: Det er vigtigt at smage grundigt på whiskyer fra Balvenie. Virkelig hav dem længe i munden og smag efter i stedet for at synke med det samme, for man vil få så meget mere ud af dem. Denne har et stort smagsspektrum, men desværre bliver de lidt dæmpet og sværre at opfange grundet nedvandingen. The Balvenie 17 års har uden tvivl større smagsprofil end dens forgængere, det tager man ikke fejl af. Det er ikke en sherry bombe med eksplosion af smage på en gang, men når man sidder med den længe så kommer de lige så stille. En rigtig herlig whisky som jeg vil anbefale!

 

Karakter: 87/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem