The Balvenie Triple Cask 16 års

The Balvenie 16 Triple Cask

 

Balvenie destilleriet ligger i Speyside regionen i Skotland. Det er et gammelt destilleri fra starten af 1890’erne, og de sætter stor pris på at lave whisky på den ældre gammeldags metode bla. At foretage sin egen maltning, hvor frøene vendes med håndkraft. De bruger primært mest bourbonfade, men på nogle er der også sherry fade involveret.

 

I denne anmeldelse skal vi se på Balvenie 16-årige Triple Cask, det er en Balvenie fra Triple Cask-serien, som primært bliver solgt i lufthavne til rejsende, men det kan også findes på nogle webshops. I triple cask-serien er der bla. 12 år, 16 år og 25 års. Som sagt er det deres 16 års, den midterste i rækken der skal anmeldes idag. triple cask serien adskiller sig fra doublewood serien hvor denne er lagret i et ekstra fad for at få mere kompleksitet. De 3 fade, der anvendes i Triple Cask serien er First fill Oloroso Sherry, First Fill Bourbon og ex-bourbon fade.

Det der er specielt ved denne serie er de ikke får en finish ligesom i doublewood serien. Disse ligger i 3 forskellige fade, i alt 16 år, hvorefter de alle bliver blandet sammen i en såkaldt ”marrying tun” som er en stor træ-beholder i 6 måneder. Det skulle give en helt unik kompleks smag til whiskyen.

Jeg har ikke selv smagt meget til Balvenie, jeg har ejet deres 12 års doublewood som jeg syntes er en rigtig fin ”standard” whisky. Deres primære kendetegn er honning og vanilje. Dette er ikke en billig flaske, den koster omtrent 850 kr. og opefter. Generelt er Balvenies produkter ikke særlig billige. Dens alkoholprocent er 40% og har en flot gylden farve.

 

Smagning:

 

Duft: Man er ikke i tvivl så snart man dufter. Honning, karamel og vanilje er tydelig i duften. Den har en venlig duft, som også er frugtig med bla. Appelsiner og tørrede frugter.

Smag: Dens smag er let, men bliver hurtig fyldig og cremet. Vaniljen er tydelig i smagen, den har også en krydret karakter over sig. Stadig frugtig hvor sødme af honning også er i spil.

Afslutning: Den har en lækker afslutning! Desværre er den bare ikke lang, den har en mellem afslutning. Alligevel kan man godt ane den efter 1 minuts tid.  Har man den længe i munden bliver afslutningen noget mere intens, så det vil jeg anbefale. I afslutningen er her igen appelsiner, med en blød krydret smag.

 

Vurdering: Den er dejlig balanceret og vel harmoneret. Det er en høj pris man betaler, men den er også rigtig fin. Jeg har hørt fra flere bekendte den er kedelig i smagen. Det er jeg stærkt uenig i. Hvis man bare drikker og synker med det samme giver jeg dem ret, men hvis man virkelig smager og har den længe i munden, så sker der meget mere. Dog syntes jeg prisen er høj for en 16 års, men den er også speciel når den har været på 3 forskellige fade. Det er et stort skridt der er fra deres 12 års doublewood og så til denne, jeg glæder mig til at smage mere fra dem i fremtiden.

 

Karakter:  85/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

 

Husk at tjekke shoppen hvor du kan købe din egen 3D printet whiskytønde til transport af dit Glencairn glas: https://whiskyhuset.net/shop/