Tomatin Cù Bòcan Signature

Eksperimenteret højlands whisky

*Flaske modtaget af The Tomatin Distillery & Cù Bòcan Single Malt

“A celebration of the subtleties of smoke and perfectly balanced sweetness, Cù Bòcan is an experimental Highland Single Malt that explores innovative finishes to create whiskies full of intrigue and surprise.”

Sådan skriver Cù Bòcan på deres hjemmeside. Denne serie fra (Cù Bòcan) Tomatin destilleriet er deres eksperiment serie.

Jeg har før for en del år siden anmeldt en enkelt flaske fra Tomatin tilbage i 2018, og jeg har ikke smagt særlig meget fra dem generelt, så jeg glæder mig til at skrive om denne i dag.

Tomatin destillere denne serie hver vinter i begrænsede partier – hvor de efterfølgende bliver lagret på en række forskellige fade for at få usædvanlige smage frem i deres whiskyer. Jeg kendte ikke selv til denne serie fra Tomatin, men da jeg stødte på den måtte den prøves.

Cù Bòcan Single Malt-serien har vundet guld ved dette års (2022) “San Francisco World Spirit Competition”. Cù Bòcan Signature og Cù Bòcan Creation # 3 vandt begge Dobbelt guld, og ​​Cù Bòcan Creation # 4 blev tildelt guld.

Cù Bòcan Single Malt er lavet hos Tomatin destilleriet, som ligger i det skotske højland kun 24 kilometer syd for Inverness. I slutningen af 2005, efter at Tomatin havde opnået sin årlige produktionskvote, bragte deres destillerichef dengang et læs let tørvet byg, så de kunne producere deres egen røgede spiritus til den sidste uge på året.

Denne produktion faldt sammen med en lav vandtemperaturer, som giver mulighed for hurtigere destillatkondensering og resulterer i en lidt mere olieret mundfornemmelse i den nye råsprit. Denne serie fra Cù Bòcan er blevet produceret i små partier hver vinter på Tomatin Destilleriet siden 2005.

Tomatin destilleriet har en portefølje af mærker, herunder Tomatin Single Malt-brandet og deres premium-blanding “The Antiquary.”

Eksperimenteret whisky

De ryger let deres byg så hver hver Cù Bòcan holder en let karakteristisk røg. Derfor eksperimentere de hver udgave med forskellige fade og røg volume. De kalder det “udforskning af røgens finesser, fadenes karakterer og forsigtighed af modning.” Derfor kalder de serien eksperimentel.

Denne whisky udgave som hedder “Signatory” er lagret på Bourbon, Oloroso Sherry + North American Virgin Oak Fade. Man kan tydeligt fornemme de har gjort noget ud af flaske designet, for det er en rigtig flot og alternativ flaske.

Info om flasken:

  • 700ml af 46% ABV.
  • Ikke koldfiltreret.
  • Naturlig farve.
  • Ingen beskreven alder. (NAS – No-age statement)

Lad os smage på den.

Smagning:

Duft: Når jeg først dufter til den er det første der falder mig ind tydelige vanilje og lette røg noter. Frugter og honning er også til stede. Den er umiddelbart behagelig, og skulle jeg gætte, ville jeg umiddelbart sige den kun har lagret på bourbon fade.

Smag: I smagen kommer der lidt mere sherry noter. Vi har de klassiske tørre Oloroso noter af tørrede frugter og rosiner. Der er lette læder noter hvor vanilje og citrus også er fremtræden. Røgen er mere til stede i smagen, og holder sig ikke tilbage, dog er det en let røg vi har at gøre med. Alkoholen er som den skal være på de 46% ABV, den smager hverken af højere eller lavere.

Eftersmag: I eftersmagen har vi for det meste fad, og citrus. Den er mellem-lang og har en lettere blød afslutning. Røgen er til stede fra man dufter til man synker. En lille smag af alkohol er også at tyde til slut.

 

Vurdering: Nu er jeg ikke selv den største fan af røgede whiskyer, jeg syntes de kan overtage for meget af smagen, mens andre mener det modsatte. Den her har en fin mængde røg i sig, der ikke går ind og overdøver for alle smagene. Skulle jeg komme med et gæt, ville jeg mene alderen på denne whisky er omkring 8-10 år. Ellers har vi at gøre med en whisky med alle de klassiske noter, som mange holder af. Jeg kan godt mærke jeg mangler lidt i whiskyen, som både kunne være flere noter, eller kompleksitet. Dog håber jeg at modtage mere fra dem.

 

Karakter: 74/100

Kategori: Respektabel
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Tomatin-Cu-Bocan-Signatory_2