Redbreast Lustau Edition

Top kvalitet sherry kombineret med Irsk håndværk 

Vi skal igen ud i en irsk whiskey, og denne gang er det Redbreast Lustau Edition. Da jeg så ordet “Lustau” første gang, undrede jeg mig over, hvad det betød. Det viser sig, at det er et sydspansk vinhus, der producerer sherry i Jerez de la Frontera syd for storbyen Sevilla. De blev grundlagt i 1896 og producerer stadig sherry den dag i dag. Fernando Pérez er efter sigende meget dedikeret i sit arbejde og er deres master blender og har været det i over 30 år.

“Bodegas Lustau is considered a world-class benchmark for top-quality wines.”

Det er store ord fra Bodegas Lustaus egen hjemmeside. Men lad os fokusere på Redbreast whiskeyen igen.

Redbreast Lustau er en NAS whiskey, hvilket betyder, at der ikke er en officiel alder på den, men hvad jeg har kunne læse mig frem til på internettet skulle den være omtrent 10 år gammel. Den er nedvandet til 46% ABV og er ikke tilsat farve eller koldfiltreret.

Den har lagret i ex-bourbonfade og fået et finish på 1 år i ex-sherryfade fra huset Lustau Bodegas. Jeg har smagt den for nogle år siden, men nu måtte jeg anskaffe mig en flaske selv.

Jeg har før anmeldt en anden whiskey fra Redbreast, nemlig deres 12 år cask strength som du kan læse her.

Jeg har ikke smagt særlig meget irsk whiskey, men indtil videre er Redbreast stadig mit yndlings-irske destilleri. Jeg har dog smagt meget fra dette destilleri igennem tiden.

Fra Redbreast’ hjemmeside:

“Et unikt samarbejde mellem Bodegas Lustau og Midleton Distillery, Redbreast Lustau Edition, er lavet af en blanding af maltet og umaltet byg og derefter tredobbelt destilleret i kobber pot stills. Efter at have tilbragt sin endelige modningsrejse i fade, der er krydret med den fineste Oloroso Sherry i Bodegas Lustau, er resultatet den ultimative sherryprægede stil af Redbreast.”

Info om flasken:

  • Destillat: Blanding af malt og umaltet byg. Triple destilleret.
  • Fadtype: Ex-bourbon.
  • Finish: Sherry fade fra huset Lustau.
  • Alder: NAS (Non age statement, men omkring 10 år) 
  • ABV: 46%. (Nedvandet)
  • Pris: 499-599 kr.

 

Smagning:

Duft: Spids og frisk anlagt. Den har på ingen måde nogle tunge sherry-noter. Den har en maltet undertone med honning og ristede nødder (hasselnød). Der er en smule sherrypræg af mørke frugter, men det er minimalt i duften.

Smag: Den er herlig! Olieret, krydret, med en sødlig afslutning. Aromaen i whiskeyen er utrolig afbalanceret, og den har en fin kombination af smagene. Sherryen er mere dominerende i smagen end duften. Jeg opfanger noter af blodappelsin, gammel sherry, ristede nødder, karamel og kandiseret appelsinskal.

Eftersmag: Den har en mellemlang eftersmag, der har en god blanding af krydderier, sødme og tørhed med tunge noter af fad. Alle overstående noter spiller også ind i eftersmagen. En virkelig god oplevelse!

 

Vurdering: Denne whiskey fra Redbreast er helt perfekt til denne årstid. Når vi går de mørke vinteraftener i møde, så er at sidde med en sherry whiskey i lænestolen et fantastisk sammenspil. Har du endnu ikke smagt irsk whiskey, synes jeg, du skulle tjekke Redbreast af flere grunde. Man får meget whiskey for sine penge, og man går sjældent galt i byen med whiskey fra Redbreast. Den er fuld af dybde og får min klareste anbefaling.

 

Karakter: 87/100

Kategori: Rigtig god

Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her:  Mit scoringssystem

Redbreast-Lustau_2