Redbreast 12 Cask Strength

Min første anmeldelse af en irsk whiskey

Redbreast 12 Cask Strength er fadstyrke udgaven af Redbreast 12 som ligger på de 40% ABV. Denne herlighed er på 55,8% ABV, så her har vi god skrald på fadstyrke. Denne jeg skal skrive om er batch B2/19. Redbreast 12 er en rigtig fin whiskey. Den er både god, anderledes og en mild whiskey, som næsten alle whiskey elskere kan drikke. 

Når det kommer til stilarter af whiskey, kan irsk single pot still nok være en af de mest misforståede. Det kommer delvist på grund af det er en af de mindst almindelige whiskeystilarter i produktionen i dag, hvor kun en håndfuld af mærker, der producerer ægte pot still whiskey, stadig er i produktion. Men det var ikke altid tilfældet. I det 19. århundrede var irsk pot still whiskey populær over hele verden. Faktisk den mest populære, ifølge adskillige kilder.

 

Så hvad er single pot still whiskey egentlig?

 

For at opfylde lovkravene skal irsk single pot still whiskey destilleres i en pot still fra en mashbill, der indeholder mindst 30% maltet byg, 30% umaltet byg og ikke mere end 5 % andre korntyper (havre, rug osv.). , selvom disse korntyper ikke er påkrævet). Traditionelt er det tredobbelt destilleret, selvom dobbeltdestillation også er acceptabelt. Og selvfølgelig skal den opfylde andre normale irske whiskey krav (destilleret og lagret i Irland, lagret mindst tre år på fade osv.).

Redbreast er nok det bedst kendte eksempel på irsk single pot still whiskey. I lang tid var det det eneste eksempel, der eksisterede. I dag ser vi en renæssance af irsk whiskey, men alligevel er single pot stadig ret ualmindeligt, og det meste af det kommer fra Midleton-destilleriet, hvor Redbreast (såvel som Jameson og andre populære irske whiskeymærker) fremstilles.

Du har nok bemærket jeg skriver “whiskey” i stedet for “whisky” i denne anmeldelse, men det er der en grund til. Stavemåderne whiskey og whisky blev tidligere brugt i flæng. Det kom helt an på, hvem der skrev. Den kongelige kommission, der i 1909 udgav definitionen på whisky (The Royal Commission on Whisky), bruger konsekvent stavemåden uden e. Med tiden er det blevet indført ved lov, at skotsk whisky skal staves uden e. I Europa – med Irland som undtagelse – har man valgt at følge den britiske lovgivning. Det samme gør sig gældende for Japan, de nordiske lande og Australien. 

Fra Redbreast’ hjemmeside om Redbreast 12 Cask Strength:

“Made from a mash of malted and unmalted barley and then triple distilled in copper pot stills, Redbreast 12 boasts the flavour complexity and distinctive qualities of Pot Still whiskey. Matured in a combination of Bourbon seasoned American Oak barrels and Oloroso Sherry seasoned Spanish oak butts, the distinctive Redbreast sherry style is a joy to behold in each and every bottle. The Cask Strength expression gives a glimpse of Redbreast 12 in its natural, full flavoured taste.”

 

Smagning:

Duft: Duften er kantet og tør. Her er noter af brændt fad, vanilje og honning. Den har et spark af alkohol, men ikke noget der overtager i næsen. Den er frugtig, men samtidig også krydret. Indtil videre er der masser at tage af.

Smag: Selvom den dufter kantet og tør, er den meget olieret og fylder med det samme hele munden! Der er frugt, igen brændt træ (uden den er røget) og vanilje. Den holder længe i munden og er meget behagelig. Igen er der honning, og det er der masser af! Den har også peber i slutningen.

Eftersmag: Muskat nød, peber, fad, igen meget olieret og fyldig. Smagen er lang og behagelig. Frugter og honning er der mest af i slutningen.

 

Vurdering: Det er en whiskey der har kant, men samtidig er så olieret og fyldt med smag. Du har lidt af hvert, af både, tør, frugtig, olieret, og afrundet. Den har rigtig meget at byde på. Vi starter rigtig godt ud med det irske, det skal vi have mere af!

 

Karakter: 88/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Redbreast-12-cask-strength