Powerscourt Destilleriet

Powerscourt Destilleriet

*Samples modtaget af LAGO Import A/S

Denne artikel beskriver Powerscourt destilleriet og en smagning af 5 af deres whiskyer.

Om destilleriet:

Denne gang vil historien blandt destilleriet ikke fylde alverdens, da destilleriet blev etableret i 2017 og de første dråber løb fra kedlerne i 2018.  PowerScourt Estate, som ligger i byen Wicklow har en fantastisk natur, med 47 hektar med anlagte haver og udsigt til Sugarloaf Mountain. Powerscourt Estate er blevet anerkendt som én af de tre smukkeste haver i verden af National Geographic.

Powerscourts Master Distiller Noel Sweeney har været i whiskyindustrien siden 1989 og startede sin karriere hos Cooley Distillery. Gennem 28 år var Noel Sweeney med til at udvikle mange nye iriske whiskyer, bla. den prisvindende Connemara (peated) irisk whiskey, Greenore Single Grain, Tyrconnell Single Malts, og Kilbeggan Blend.

Nu hos Powerscourt har han nu udviklet den prisvindende serie “Fercullen” hvor han har brugt lignende metoder som sine tidligere værker.

PowerScourt-Distillery

Whisky fra Powerscourt

Exceptional whiskeys of outstanding character .

Under mærket Fercullen sælger Powerscourt Distillery en række af single malts, Single Grains, Pot still og blended irske whiskeys. Allerede nu, har de vundet priser og internationale konkurrencer. Det giver indtægter i ventetiden indtil familiens eget destilleri kan anvendes.

Spritten de får er indkøbt hos Cooley destilleriet, hvilket er lidt sjovt da det er Powerscourts nuværende master distiller der i sin tid har produceret råspritten da han var ansat hos Cooley destilleriet. De planlægger de kommende år at frigive nye udgaver af Fercullen whiskyer. 

 

Powerscourt-stills
Fercullen-smagning

 

Lad os springe ud i de 5 whiskyer. Alle disse 5 whiskyer er nedvandet til henholdsvis 40-46% ABV.

Bemærk, at smagningen ikke er nær så grundig som normalt da jeg under normale omstændigheder smager whiskyerne i flere dage, på forskellige tidspunkter, og der har ikke været tilstrækkelig i disse 3 cl samples.

Smagning:

 

Fercullen 8 års Premium Blended Irish Whiskey 40% ABV: 

Duft: Lette citrus, vanilje og malt noter. Duften er blød, og har en fin afrunding. Når glasset står lidt, kommer der også noter af fudge og grønne æbler. 

Smag: Smagen bære hen af græs, vanilje og citrus. Man kan godt smage unge noter i whiskyen i form af lette alkoholnoter, selvom den kun er 40% ABV. Smagen bliver lidt flad, da noterne ikke er så vedvarende.

Eftersmag: I eftersmagen har vi ikke voldsomt meget at komme efter, den er desværre hurtig væk, og jeg opfanger kun ganske få noter. Igen, er grønne æbler og vanilje og alkohol mest at finde til slut. Alt i alt, er eftersmagen kort.

Fercullen 10 års Single Malt Irish Whiskey 40% ABV: 

Duft: Duften er mere distinkt i whiskeyen her. Den har ikke så bred en vifte af noter. Den har nogle bløde noter, nærmest helt som en bourbon. Vanilje, karamel og honning er at finde i duften. Den er ‘smooth’ ligesom jeg ville forklare hvordan en bourbon kan være.

Smag:  Vi er stadig på 40% i alkohol, og det kan godt smages. Men nøj, den har faktisk en ganske glimrende smag! Smagte jeg blindt, ville jeg næsten gætte dette var en bourbon med en høj mash bill af byg. Krydderier, lette fad og malt noter, men alligevel en blød afslutning af vanilje.

Eftersmag: Whiskeyen har en blød afrunding, med en mellem-lang eftersmag. Nødder og honning er mest i afslutningen. Jeg ser allerede meget frem til de næste!

Fercullen 14 års Single Malt Irish Whiskey 46% ABV: 

Duft: Umiddelbart er citrus det første der falder mig ind. Lette fersken noter med vanilje. Krydderier, og en anelse lakrids. Meget interessant.

Smag: I smagen har vi en lidt mere distinkt smag, der sigter hen mod vanilje, krydderier og alkohol og medicinskab. Der er ikke så meget andet jeg opfanger i smagen.

Eftersmag: Eftersmagen er mellem-lang, med krydderier og citrus. Den er ikke særlig fyldig, og har ikke det helt store at byde på, desværre.

Fercullen 18 års Single Malt Irish Whiskey 43% ABV:  

Duft: Rolige noter af vanilje, karamel og honning. Smørkage falder mig også ind, hvilket er utroligt det kan opfanges i en whiskey! Duften er meget rolig og behagelig overordnet set.

Smag: Der er flere vinkler i smagen, end den 14 års. Noget mere! Vanilje, banan, røde æbler og fad noter. Der er skruet en anelse mere ned for alkoholen her, hvilket man tydeligt kan fornemme. 

Eftersmag: Den har en mellem-lang eftersmag. Ikke krydret eller overtoner af alkohol, men helt rolig. Med alle punkterne sagt er det en rigtig lækker whiskey.

 

Fercullen Estate Series No. 2 The Italian Garden 46% ABV (blended): 

Duft: Den har meget frugtige noter til at starte med marmelade og honning. Den er behagelig og har en fin dybde. 

Smag: Ved første indskydelse, var der så mange forskellige smage at det helt er svært at definere. Kirsebær, vanilje, honning, hindbær og blomster.

Eftersmag: Eftersmagen er mellem-lang med mindre krydrede noter. En anelse peber og mynte som ender ud i en flot afrunding.

 

Min personlige favorit:

Den her bedømmelse er ikke helt nem. De to jeg syntes bedst om var The Italian Garden og den 18 års. Skulle jeg gå udelukkende efter smag og balance ville jeg vælge den 18 års, men tager man prisen i betragtning at den 18 års koster 1.150,00 DKK og The Italian Garden koster 599,00 DKK så havde jeg valgt The Italian Garden. Det kommer an på om man vil bruge næsten det dobbelte på en Single Malt med 18 års stempel frem for en blended whiskey, Man kan nemt blive overrasket når det gælder blendede whiskyer!

Jeg håber du nød læsningen.

Vil du se flere blog post skrevet af Whiskyhuset? Tryk på et af disse links