Einar’s Distillery
Einar’s Distillery
*Samples modtaget af Einar’s Distillery
Denne artikel beskriver Einar’s Distillery og en smagning af 4 af deres whiskyer.
Historien:
Ejer og stifter af Einar’s Distillery hedder Einar Waag. Han er 3. generationsejer af Føroya Bjór, det var hans farfar der grundlagde det i 1888. Han har været chef siden han var 23 år og han bliver altså 76 til februar 2023. Imponerende!
Jeg kender Sebastian som der arbejder på destilleriet i dag.
Sebastian kendte lidt Einar Waag fra EinMalt, Færøernes største whiskyklub, som Sebastian var bestyrelsesmedlem af dengang og er formand for i dag. Einar og Sebastian havde snakket løst og fast om whisky og hans drøm om at lave whisky. En drøm som Einar havde haft lige siden han var i praktik hos Highland Park i 1979, men som ikke kunne lade sig gøre før 2016, da den færøske spirituslov blev ændret. Einer spurgte Sebastian om han ville smage noget af hans råsprit, og det takkede Sebastian ja til, og før han så sig om er han i dag blender og warehouse manager på destilleriet.
Einar’s Distillery er det første destilleri der har åbnet på Færøerne, hvilket jo også gør det ekstra interessant. Faktisk har de brygget øl siden 1888, men i 2016 begynde de at eksperimentere med whisky hvor de første gang fyldte deres fade, dog i en meget begrænset produktion.
Produktionen
“We believe that our climate with its everchanging weather is perfectly suited for storing barrels. Therefore, it is truly a dream come true that the release day has finally arrived.“
Det er en proces der har taget destilleriet over tyve år at gå fra deres ølproduktion til nu at lave whisky. Til at starte med havde Einar købt små Oloroso sherry fade (50, 90 og 128 liter) og et par 190 liters bourbon barrels som alt blev købt i Tyskland. De har en max kapacitet på 50.000 LPA, men de er ikke oppe at producere på det niveau endnu. De får slut januar 2023 et nyt 6000 liters wash still installeret som gerne skulle give produktionen et lille nøk opad. Pt. er det meste af deres whisky solgt lokalt, men da det færiøske marked er ved at være mættet vil de gerne ekspandere til Danmark. De har deres produkter til salg kun ét sted i Danmark og det er nemlig hos Tønden Haslev (tonden.dk)
Destilleriet har fået stor ros fra eksperter, og destilleriet mener selv det er det unikke vejr på øerne som har en stor indflydelse for whiskyens udvikling. Vejr og generelt klima har meget at sige når man lagre sin whisky hvordan den ender med at blive.
Fremtiden:
Planen for destilleriet er 3-4 udgivelser i år (2023), hvor de syntes det kunne være sjovt at lave noget whisky med mere alder på, da de i år har noget whisky der runder 5 år på fad. Det afhænger dog meget af deres eksport og hvad de får af aftagere andre steder end på Færøerne, så pt. er deres plan at næste frigivelse er engang i marts 2023. Det bliver spændende at se hvad der kommer i fremtiden, og det er bestemt et destilleri man skal holde øje med.
Til denne smagning har jeg modtaget fire samples fra destilleriet, som alle er fadprøver. De har lagret i 90 liters oloros sherry fade som Sebastian fik lov til at sample. De er i hans optik 4 sherrybomber i ordets bedste forstand og de ligger alle fire på 59.8% ABV. De er tappet i oktober 2022 og er hældt på fad i februar, april, maj og juni 2019.
Jeg skal i smagningen herunder give dem min egen vurdering og min personlige favorit.
Bemærk alle fire whiskyer har samme alkoholprocent.
Smagning:
Whisky 1 – 59,8%
Duft: Dominerende tung duft af rosiner samt overmodne kirsebær. Man er på ingen måde i tvivl om det er en sherry lagret whisky og alkoholprocenten er høj. Brændte mandler og en intens fad-duft er også at opfange.
Smag: Ligesom duften, er smagen også meget intens. Den har få noter, som er meget tydelige. Rosiner, honning og fad er de jeg mest fornemmer. Der er dog også en lidt dominerende alkoholnote som er svær at undgå når man har forholdsvis ung whisky med en høj alkoholprocent. Tanniner er fremtrædende, men ikke overtagende.
Eftersmag: Dens eftersmag er lang, og har en rigtig fin balance. Brændt sukker er rimelig fremtrædende i eftersmagen med en krydret afslutning. Dejlig sherry whisky!
Whisky 2 – 59,8%
Duft: I denne whisky har vi en lidt sødere duft, som ikke er særlig krydret. Sirup og brændt sukker er mest til stede. Den har nærmest noget julet over sig. Honningkage, og gran med lækre fadnoter.
Smag: Smagen er fyldig, med noter af sødelig kandiseret appelsinskal, og mørk bitter chokolade. Utrolig velsmagene trods den unge alder! Her er tanninen samme niveau som i den første.
Eftersmag: Krydret og lang eftersmag. Denne har specielt også en tung fad smag til slut.
Whisky 3 – 59,8%
Duft: Igen kan man dufte det er en ‘magtfuld’ whisky. Eksplosion i næsen af læder, loft og læder.
Smag: Den her bliver lidt mindre bred i smagen, men til gengæld har den mere fokus på de enkelte noter. Fad, læder og tobak smager jeg mest. Den er på et mellem krydret niveau hvor tørheden også har en fin balance.
Eftersmag: Man er ikke så meget i tvivl. Krydderier og tobak som afslutning. Tannin niveau er minimal.
Whisky 4 – 59,8%
Duft: Surprise! Endnu en voldsom duft. Ristede nødder, mørke tørrede frugter, samt et strejf af rosiner.
Smag: Meget overtagende note af kanel. Det her er afgjort en julewhisky! Honningkage, tørrede frugter og rosiner. Igen, ligesom de andre er denne her også meget fyldig med nogle dominerende smage.
Eftersmag: Sød og lang afslutning. Eftersmagen er utrolig behagelig med noter af fad og tørrede frugter. Tannin niveauet er lidt mere end nummer 3, men stadig minimal.
Min personlige favorit:
Vi har at gøre med nogle whiskyer der minder utrolig meget om hinanden, men dog syntes jeg alligevel de er forskellige. Jeg håber virkelig jeg kan få den ære engang at anmelde en flaske der er tilsvarende nogle af de her samples, med en anelse mere alder. Hold da helt op de var alle fire helt fantastiske. Jeg fik disse whiskyer over flere dage om aftenen, og næste morgen kunne jeg stadig fornemme dem i munden. Min personlige favorit af disse fire er whisky nummer to. Den er tilpas krydret, samt sød, og har en bred vifte af forskellige noter. Det her er muligvis whiskyens svar på Amarone vine. Du har noget utrolig tungt som holder en fantastisk balance med det krydrede samt søde elementer. Jeg vil sige tusind tak til Einar’s Distillery, og ikke mindst Sebastian for at lade mig få muligheden for at smage jeres håndværk samt give mig insider info på destilleriet.
Jeg håber du nød læsningen.
Vil du se flere blog post skrevet af Whiskyhuset? Tryk på et af disse links