Mosgaard Organic Oloroso Cask Batch 1818

Et herligt genbesøg

*Flaske modtaget af Mosgaard Whisky

Sidst jeg skrev om Mosgaard’ ‘Oloroso Cask’ var i maj 2020, og det var et fantastisk batch der viste Danmark kan noget helt særligt når vi snakker whisky. Denne gang er der skruet en anelse op for fadlagringen. Den har lagt 4 år på olroso quarter cask, og 1 år på et oloroso hogshead. Den har som dens forgænger en alkoholprocent på 46,2, og selvfølgelig med naturlig farve og ikke koldfilteret. Denne aftapning er lige blevet flasket d. 24 april 2023, så den er helt ny på markedet. Mosgaard har mange fans omkring i Danmark, og jeg er selv en del af dem. Jes Mosgaard formår at levere whisky på et højt niveau der for alor får skotterne til at løfte øjenbrynene.

Igennem tiden har de vundet mange priser, hvilket er fuld fortjent. Mosgaard bruger stadig som primært 50 liters fade når de lagre deres whisky, hvilket giver whiskyen et boost i smagen. Det kan godt snyde forbrugeren når man smager dem, fordi de kan smage ældre end man forventer. Jeg ser det kun som en fordel at benytte denne metode, da man kan få flere noter frem hurtigere i processen fremfor at bruge 200/220 liters fade.

 

Smagning:

Duft: Man er ikke et sekund i tvivl når man dufter den. Den har tunge noter af rosiner, og dadler. Det er det første der rammer næsen. Gættede jeg blindt her, ville jeg tro det var en whisky lagret på PX sherry fade, da den har tunge og søde noter.

Smag: I smagen er der noter af fad, let tobak, loft, rosiner og læder. Fantastisk sammenkobling af smagene. Den er en anelse tør, med en sødelig fylde. Den har nogle tunge noter, som kun bliver mere tydelig hvis den står og ilter lidt.

Eftersmag: I eftersmagen kommer tobakken og krydderier mere til livs. Den har en mellem-lang eftersmag der har svært ved at forlade munden. Fantastisk afrunding med en god balance gennem noterne.

 

Vurdering: Jeg håber og tror på denne whisky godt kunne vinde priser. Den smager af en ældre whisky, med få komplekse noter, og så har den en ro over sig. Jeg ville blive snydt af denne whisky, for den både dufter og smager meget ældre end hvad den er. På en måde ville jeg gerne smage den i fadstyrke, men så tror jeg noget af dens ro vil forsvinde. Jeg syntes alkoholprocenten er helt fin her og den ikke bør være hverken højere eller lavere. Mosgaard overrasker igen meget positivt, og står yderst stærkt i den danske whisky industri.

 

Karakter: 90/100

Kategori: Fremragende
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Mosgaard-Oloroso-Batch-1818_2