Hvordan laves whisky?

Hvis man er nybegynder i whiskyens verden kan det godt være forvirrende hvordan whisky bliver fremstillet. Jeg vil prøve at gøre det så simpelt så muligt.

I det store træk er whisky ”stort set” lagret øl. Der er dog nogle flere trin indover.

Whisky fremstilles af fermenteret byg, majs, rug eller hvede.

De første faser i produktionen frem til destillering og lagring svarer stort set til ølproduktion uden humle: maltning, tørring, mæskning og gæring. Herefter bliver den destilleret af typisk to omgange i kobberkedler (Pot Stills). Man vil typisk efter destilleringen få en alkoholprocent på 70%. Den skal derefter lagres i tønder.  Der findes rigtig mange forskellige typer af fade, men de 2 mest brugte er bourbon og sherry fade. Her skal whiskyen lagre i mindst 3 år og have en alkoholprocent på mindst 40% før man må kalde det for whisky. Under lagringen trænger væske – herunder alkohol – ud gennem porerne i træfadene. Denne del som udgør op til 1½ – 2½% årligt betegnet som englenes andel (angel’s share). Når den kommer fra fadet er den ofte på 50-65% i alkohol fadstyrke (Cask strength) og fortyndes ofte ned til 40%-46% med vand. Dette gør man kan masseproducere whiskyen meget mere og få en alkoholprocent som de fleste kan lide.

Mange masseproducerede whiskyer kan indeholde karamel (E150) for at gøre whiskyen mere mørk og indbydende.

Whisky findes i en lang række versioner såsom single cask, single malt og blended. Kort fortalt om hver så er Single cask whisky fra ét enkelt fad. Single Malt er fra ét destilleri og én korntype (byg). Blend er fra minimum 2 destillerier.

 

 

Vil du se flere blog post skrevet af Whiskyhuset? Tryk på et af disse links