Whisky og alkoholprocent

 

Betyder alkoholprocent virkelig noget i whisky?

Hvis du er nybegynder i whisky har du måske hørt om ordet “fadstyrke”. Det betyder whiskyen er blevet tappet/flasket ved fadstyrke som ligger mellem omtrent 55-65% alkohol direkte fra fadet.

Der er fordele og ulemper ved en fadstyrke whisky efter min mening. Det giver mening at drikke fadstyrke whisky for selv at kunne nedvande den en smule. Det gør blandt andet whiskyen bliver mere åben og noterne bliver tydeligere. Der er generelt meget mere power i når vi snakker fadstyrke grundet den høje alkoholprocent, så smagene kan godt blive forstærket.

Der hvor jeg syntes kunsten kommer ind i billedet er at finde det rigtige punkt mellem alkoholstyrken og smagen så de to harmonere med hinanden.

Det er ikke svært at få en høj alkoholstyrke på en whisky, men det kan hurtig gøre den alt for sprittet hvis der ikke er nok smag i. Hvis vi laver et eksempel hvor vi har en 4-5 årig whisky der er tappet på fadstyrke 62% så kan den sagtens smage alt for sprittet grundet den lave alder og mangel på smag. Whiskyen får 80% af dens smag fra fadet, så det gælder også om at bruge ordentlige fade, da det har en kæmpe faktor på slut produktet.

Ulemperne er humøret ikke altid er til en fadstyrke whisky. Jeg startede med kun at købe 40-48% whiskyer for at lære det, inden jeg bevægede mig op i 50-60’erne i alkohol styrke. Efter nogle år opdagede jeg ved en høj alkohol styrke har man potenitlet mere smag, men jeg endte med næsten kun at have fadstyrke whiskyer. Nu havde jeg kun få whiskyer i 40’erne hvilket jeg savnede. Selvfølgelig kunne man odt nedvande den, men det giver ikke helt det samme.

Jeg vil altid anbefale man starter i 40’erne og så senere at bevæge sig op i fadstyrke.

 

Whisky-og-alkoholprocent

Vil du se flere blog post skrevet af Whiskyhuset? Tryk på et af disse links