Fary Lochan Sherry & Peat #1

Det bedste fra to verdener

*Flaske modtaget af Fary Lochan A/S

Da jeg læste, at Morten, destilleriejeren af Fary Lochan, frigav en ny whisky kaldet “Sherry & Peat,” blev jeg hooked med det samme. Det lille destilleri i Farre har tidligere udgivet whiskyer, hvor både røg og sherry har været indblandet. De to whiskyer, jeg skriver om her, er stadig de to bedste danske whiskyer, jeg har smagt. De havde en helt unik smag og karakter med en kompleksitet, man sjældent ser. De havde lagret i henholdsvis 6 og 7,5 år med en alkoholprocent, der er tæt på denne, så det bliver spændende at smage denne aftapning. Man kan næsten blive helt rørt over, hvad Fary Lochan har formået at levere gennem tiden på de få år, de har været på det store whiskymarked. Udover at have vundet diverse udenlandske priser og anerkendelser, har de også en helt speciel plads hos mig.

Farven er utrolig smuk, med dens mørke nuance.

Info om flasken:

  • Antal flasker: 420 (50 cl)
  • Destillat: Brygget på ikke-røget dansk bygmalt. (tørverøg fra bourbon fadet)
  • Fadtype: 1st fill oloroso sherry hogshead. (Påfyldt 25 juni 2014)
  • Finish: 2nd fill islay bourbon hogshead. (Påfyldt 28 juni 2022)
  • Flaskedato: 30 august 2023.
  • Alder: 9 år og 2 måneder.
  • ABV: 50,5%.
  • Pris: 795.- (Kan købes her)

Smagning:

Duft: Man kan tydeligt fornemme i duften at dette er en sherry lagret whisky. I næsen byder der sig på tørrede frugter (rosiner, blommer) samt gammel loft. Allerede i duften kan man også fornemme tørheden, og røgen viser også sin tilstedeværelse. Det er en rolig røg, der ligger lidt i baggrunden, uden at være for bombastisk. Alt i alt, en fantastisk næse.

Smag: Whiskyen har en stor ‘magt’, der fylder munden med en fantastisk dybde! Læder, tobak, tørrede frugter og en anelse karamel er til at finde i smagen. Den er en smule krydret, olieret og har en tør smag i starten, der senere bliver blød i dens karakter. Røgen ligger sig på lur i baggrunden, men den er mere til at fornemme i eftersmagen.

Eftersmag: Den har en fantastisk lang eftersmag, hvor røgen er mere tydelig her end i smagen. Røgen er ikke nær så afdæmpet som i Sherry Cask #1 og #2. hvis den bliver stående i nogle minutter, får whiskyen en mere olieret karakter, hvilket er en fantastisk fornemmelse som en afslutning.

 

Vurdering: Den har i den grad noget kompleksitet i sig, hvilket gør den, som jeg kalder det, en ‘tænke-whisky’. Den har en fantastisk balance og dybde, med en kompleksitet, der harmonerer rigtig godt sammen. Denne whisky er i top 5 af de bedste danske whiskyer, jeg har smagt! Det er en whisky, der er hver en krone værd, og jeg håber, Fary Lochan kommer med mange flere aftapninger af den slags. Røg og sherry fra det lille destilleri i Farre, kan bare noget helt specielt!

 

Karakter: 92/100

Kategori: Fremragende
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Fary-Lochan-Sherry-&-Peat-1_2