Fary Lochan Efterår Batch 03

 

Efterår, nu i Oloroso

 

*Flaske modtaget af Fary Lochan Destilleri A/S

Jeg har efterhånden smagt nogle stykker fra Fary Lochan nu, og syntes de bliver ved med at komme med mere godt.
Denne gang skal vi se på deres Efterår batch 3. Denne er speciel i forhold til batch 1 og 2.
Batch 1 var 3,5 år på 3 bourbon quater casks og blev frigivet i 2013.
Batch 2 fra 2016 havde lagret på 1 bourbon quater cask og 4 bourbon fade i 4,5 år.
Denne gang snakker vi om noget helt andet. I deres batch 3 har de Efterår på ét 250 liters 3rd fill Oloroso Hogshead (Single cask) og er 6 år gammel.
Det er en hel anden retning ift. deres tidligere frigivelser, både med alder og fadtype. Whiskyen er på 48,3% alkohol og der er tappet 535 50 cl flasker.
Fadet er fyldt d. 19 november 2013 og tappet 19 november 2019, så den er præcis 6 år. Den skulle være meget lidt røget da bygmalten består af 1% brændenælde røg.
Jeg kan ikke vente med at komme i gang med at smage den.

Det er rigtig spændende og se Fary Lochan begynder at komme frem med ældre whiskyer generelt. Blandt andet deres sidste frigivelse af Virgin Cask #1 som nu er udsolgt
og deres meget begrænsede frigivelse af SMWS whisky som også er på 6 år.

Jeg har ikke haft fornøjelsen at smage Virgin Cask endnu, men smagte den fra SMWS og det er hidtil den bedste danske whisky jeg har smagt.
Fary Lochan fejre 10 års fødseldag d. 18 december 2019 hvor alle er velkomne på destilleriet. læs mere om begivenheden her.

 

Hvis du vil læse mere om Fary Lochan kan du læse den rundvsining jeg havde ude hos dem. Du kan også læse resten af mine danske whisky anmeldelser her.

 

Smagning:

 

Duft: Klassiske Fary Lochan noter af nyslået græs og vanilje. Det kommer lige med det samme. Karamel, krydderier, og en næsten ikke eksisterende røg. Røgen fremtræder meget lidt efter den har stået nogle minutter.

Smag: Smagen er fyldig og tør. Den er olieret, men tørre munden ud grundet Oloroso tørheden. Vanilje og krydderier er helt klart mest dominerende i smagen. Jeg fornemmer ikke røg i smagen, men den er dejlig behagelig. Efter den har stået i en 10 minutters smager jeg også en sødlig creme brulé. Overall har den en dejlig smag.

Eftersmag: Alkoholprocent og smagen passer godt sammen. Jeg fornemmer ikke alkohol eller unghed i whiskyen, hvilket er et stort plus. Eftersmagen er lang og smagene forbliver i munden længe. Her er det mest krydderierne der er på spil.

 

Vurdering: Whiskyen er faktisk ikke som jeg forventede den. Jeg forventede mere ældre noter som deres SMWS frigivelse. Der havde de virkelig formået at få nogle gamle aldersnoter i whiskyen, men de er ikke til stede her. Når det er sagt er det ikke en dårlig ting. Jeg syntes den her whisky er glimrende som den er med de noter den har. Dens balance i tørhed og sødme passer godt sammen. Den minder meget godt om deres distillery edition batch 02 som havde lagret i 5,5 år. Jeg syntes Fary Lochan har nogle faste kendetegn i deres whiskyer. Jeg ser meget frem til deres fremtid i den danske whisky industri med det gode fundament de bygger.

 

Karakter:  85/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem