Whistlepig 15 års Straight Rye Whiskey

En rye der giver en oplevelse

Jeg smagte første gang Whistlepig 15 ved whiskymessen 2020, og måtte med det samme eje en flaske. Den koster omtrent 1600-1800 kr på nettet og på messen blev den solgt til 1300 kr. Deres 10 års var også til en rigtig god pris af 500 kr og det er også en fantastisk rye, dog købte jeg den ikke, men det har jeg fortrudt i dag. Vi var en større gruppe til at købe en del flasker på den stand, så min flaske kom ned i 1050 kr.

Whistlepig 15 er en af deres ældste aftapninger og de får deres rug fra Canada. Denne rye’s mashbill er 100% rye, så jeg forventer også den er krydret.

Flasken er indbydende og se på og alene proppen vejer hele 122 gram. Som skrevet er det en 15 års rye whiskey der har fået finish i “Vermont Estate Oak” de selv har lavet fra deres farm. De skriver selv på deres hjemmeside at de fade har flere ringe end traditionelle bourbon fade og det skulle give mere dybde i whiskeyen. Om det har noget med tætheden at gøre til træet skal jeg ikke kunne sige, eller om det er forskellen på træet, altså Vermont oak fremfor Kentucky oak. Er der nogle der ved det må i gerne skrive til mig.  Flasken er på 46% alkohol.

 

Smagning:

 

Duft: Duften siger meget om hvad vi har med at gøre. Man er ikke i tvivl om det er en amerikansk rye. Det første der sidder i næsen er krydderier, med en smule  vanilje. Jeg forestiller mig jeg sidder på en mark i USA og kigger mod solnedgangen. Der er også mint, fad og en anelse karamel.

Smag:  Smagen er bred. Den har en smule peber, masser af fad og igen krydderier. Mint samt karamel går igen i smagen. Den har masser at give af.

Eftersmag: Eftersmagen er krydret, og giver en varm afslutning med en smule bitterhed. Den er vedvarende og holder længe til i munden.

 

Vurdering: Jeg er ikke i tvivl om denne godt kan skille vandende. Jeg anbefaler ikke man køber den blindt, da man risikere at blive skuffet, men jeg selv er helt vild med den. Den sidste rye jeg skrev om var rug indholdet på 90% og den var jeg dælme ikke vild med, men det her er noget helt andet. Der er mange der dømmer den for prisen, dog syntes jeg ikke den er 1600-1800 kr. værd og det giver mange den også høvl for. Dog giver jeg min karakter udelukkende for hvad indholdet har at sige, og jeg finder den højt anbefalesværdig.

 

Karakter: 89/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem