Thy Whisky No. 9

Bøgerøg fra Nordjylland

*Flaske modtaget af Thy Whisky ApS

I dag skal vi springe ud i en Thy Whisky. Jeg er meget spændt på denne anmeldelse da jeg ikke har smagt noget fra Thy Whisky før.

Lidt baggrundsviden om destilleriet, så er det ikke et gammelt destilleri, det blev grundlagt i 2007 og de startede med at lagre whisky tilbage i 2010. Deres whisky er lavet på kornet fra egne marker i og omkring Nationalpark Thy. Det er opstået som et samarbejde mellem gode venner der vil levere gode økologiske råvare og ordentligt håndværk.

I dag ejes og drives Thy Whisky på tværs af generationerne af familien Nicolajsen på Gyrup.

Den jeg skal smage i dag er deres nummer 9 whisky, kaldet Bøg. Den er fremstillet af økologisk Propino vårbyg fra Gyrups marker. Den er maltet hos Mälzerei Steinbach, brygget på Thisted Bryghus, derefter destilleret på Nordisk Brænderi og til sidst lagret og tappet af Thy Whisky. Whiskyen har lagt 4 år på henholdsvis 3 ombyggede ex-Oloroso fade. Whiskyen er røget, men ikke fra tørv som skotterne normalt bruger, men bøgeblade. Det skulle give en mere mild og blød røg end tørv som godt kan være noget mere kraftig og kantet.

Den er lagt på fad i december 2014 og tappet i januar 2019, der er produceret 741 flasker af 50 cl på 50,8%. Den flaske jeg har her er 435 af 741.

 

Smagning:

Duft: Min første indskydelse i duften er karamel, tørrede frugter, røde æbler og en smule røg, men ikke meget. Sherry er også en del af duften. Den dufter rigtig behagelig.

Smag: Det første man smager er sødme, vil sige tørrede frugter og rosiner. Balancen er god. Herefter får man en lidt mere tør smag, hvori røgen kommer. Røgen står ikke forrest, men er blød. Læder ankommer til sidst i smagen.

Afslutning: medium-lang afslutning, den har en tør eftersmag, efterfulgt af mild røg og krydderier. De tørrede frugter kommer igen med lidt sødme til afslutningen.

Vurdering: Jeg glæder mig til at se hvad Thy Whisky kommer med i fremtiden, jeg syntes det er en rigtig fin whisky. Da dette er første gang jeg smager noget fra dem kan jeg desværre ikke sammenligne med nogle af deres tidligere whiskyer. Det kunne være rigtig spændende at smage noget fra dem som var i fadstyrke. Jeg giver dem ret i at man får en anden røg oplevelse her end en klassisk røget skotsk whisky. Den har nogle gamle noter over sig, trods dens unge alder på 4 år.  Dens sherry og bløde røg harmonere godt sammen.

 

Karakter: 86/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?

Læs mere her: Mit scoringssystem