Thy Whisky No. 20 – Maltmod

Whisky på ‘kara’ malt

*Flaske modtaget af Thy Whisky ApS

 Når det kommer til ægte whisky nørderi, helst gerne med så meget info på muligt som hvad man sidder og drikker, kan man hurtig pege på Thy Whisky. De udgiver hele whiskyens proces, helt fra koordinater fra hvor kornet er høstet, til datoer på destillationsbatches. Det er bestemt ikke en undtagelse med deres nyeste udgivelse, nemlig Maltmod. 

Denne whisky’ bygsort er 100% Odyssey byg. Inden en whisky destilleres skal kornet maltes. Thy Whisky spirer, ryger og tørrer selv deres korn. 

Malten smager vidt forskelligt efter hvordan man malter den. I denne frigivelse har de brugt en stor andel ‘kara’ malt med fyldige aromaer af brændt karamel og mørke bær.

“Når vi malter ‘kara’ malt omdanner de kornets stivelse til sukker, som efterfølgende ristes. Resultatet er intense brændte og frugtige noter, som dufter på hele gården, når tromlerne åbnes. Karamelmalte er mindre effektive. De danner mindre alkohol end de lyse, mere effektive malte, men til gengæld skaber de smage ulig nogen anden whisky.”

Deres  ’kara’ new make har først lagret på 12 små bourbon octaves (50 liter), dernæst større bourbon fade og er i sidste ende mixet med to oloroso fade, som slutteligt har fået tid til at samle sig på tønderne. I alt har whiskyen været igennem 7 fade.

  • TYPE: Single malt
  • KORN: Odyssey byg
  • MALT: Pale malt, kara malt og bøgerøget malt
  • FAD: Bourbon og oloroso
  • DYRKET AF: Gyrup, 56.891°N 8.428°E
  • ALDER: 3 år
  • ANTAL FLASKER: 1634 stk
  • ALKOHOL: 53.4% Vol
  • VOLUME: 50 cl
  • PRIS: 1000 DKK

Smagning:

Duft: Det er første gang jeg dufter disse to noter i en whisky, men cedertræ og gran er det første der rammer næsen. Den har en sødelig duft af vanilje, og fudge. Intens læder, er også at dufte i baggrunden. Det er nogle meget spøjse noter der blandes sammen indtil videre.

Smag: Jeg kan tage stort set alle overstående noter, og få dem ned i smagen også. Gran, læder og nærmest brændt karamel. Der er en lille anelse af røg, men den er gemt godt væk. Gran og vanilje er også tydelige i smagen, så smagen er virkelig fyldig og jeg er ikke så meget i tvivl om noterne.

Eftersmag: Lang eftersmag af intens karamel og Thy’ klassiske bøgerøg. Alkohol er at fornemme i slutingen, selvom jeg også har tilføjet en del dråber af vand.

 

Vurdering: Jeg tror jeg har duftet til den whisky over 100 gange, fordi den simpelthen er så speciel. Man må sige de har virkelig eksperimenteret med whiskyen, hvilket er modigt, men også et flot resultat de har fået ud af det. Det er en whisky jeg ville have svært ved at åbne om sommeren, uden tvivl er dette en efterår/vinter whisky. Jeg håber snart Thy kommer ud med en aftapning der har lidt mere alder, for så tør jeg ikke tænke på hvilke noter de kan få i deres whisky. Respekt til Thy Whisky der formår at få noter i en whisky som ikke mange har smagt før, inklusiv mig selv.

 

Karakter: 82/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Thy-Whisky-20-Maltmod