The Dalmore King Alexander III

Whisky af en konge værdig

 

The Dalmore King Alexander III blev skabt for at ære redningen af Skotlands konge i år 1263. Alexander III blevet reddet fra en aggressiv kronhjort af klanlederen fra Mackenzie. Alexander III døde senere da han faldt ned fra sin hest i 1286. Mackenzie klanen havde senere et kronhjort som deres emblem.

Det er selveste Richard Paterson også kaldet ”The Nose” der har været med til at danne denne eksklusive whisky. Han er ansvarlig for Whyte & Mackays flagskibs whisky, den sjældne og eksklusive Dalmore serie.

Æsken er utrolig flot og indbydende, flasken i sig selv er også den flotte klassiske dalmore flaske med en metalplade i fronten. Whiskyen har 40% i alkoholstyrke. Desværre koldfilteret og tilsat farve. (e150)

Den har lagret på hele 6 forskellige fade!

  • Carbenet Sauvignon fade – kendt rødvins drue, men ses ikke særlig tit i whisky lagring.
  • Madeira fade – brugt til portugisisk hedvin, syntes jeg sjældent bliver brugt til whisky, dog er det set før.
  • Matusalem Oloroso fade – mindre olosoro fade.
  • Marsala – Italienske vin fade fra Sicilien. Også sjældent man ser det til lagring af en whisky.
  • Port Pipe fade – typisk brugt til portvin.
  • Ex-bourbon fade – som vi kender, typisk fra Kentucky.

Som i nok kan fornemme har denne whisky været igennem meget i løbet af dens lagrings tid. Det er også en kompleks whisky, trods de 40% holder den også medium lang tid i munden. Havde den været 46-50% ville den nok holde længere.

Jeg glæder mig rigtig meget til at smage den igen, for den har en masse gode smage i sig!

 

Smagning:

Duft: Har en rigtig dejlig venlig duft, blandt andet af tørrede frugter, rosiner, nødder, bær og karamel. Umiddelbart et godt førstehåndsindtryk i næsen.

Smag: Jeg må sige, jeg tror aldrig jeg har smagt en skotsk whisky på 40% der har så mange smage i sig. Den har både let vinsmag, karamel, sherry og honning. Der er også hindbær, krydderier og mandler. 

Afslutning Har en dejlig medium-lang afslutning, jeg er meget overrasket eftersmagen er lang trods de 40%. I afslutningen er her mørk chokolade, krydderier samt tørrede frugter.

 

Vurdering: Richard Paterson har været med til at gøre dette en rigtig god whisky. Jeg blev overrasket da jeg ikke havde forventet så godt et resultat. I sin helhed er den bare blød, rund og balanceret i sin smag. Det er som om det hele bare passer rigtig godt sammen. Jeg er meget positiv overrasket!

 

Karakter: 88/100

Kategori: Rigtig God
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem