Stauning Young Rye

Dansk populært whisky

 

Stauning Whisky … Det er et af de destillerier jeg har hørt mange gange, men aldrig rigtig smagt. Nu bor jeg selv ikke så langt væk fra Skjern hvor destilleriet ligger, så var i sommers 2018 ovre og besøge det. Jeg må sige det var en god tur og det er et meget hyggeligt sted. Jeg forstår godt hvorfor folk er vilde med dem.

De har jo også en sjov historie. Om 9 whiskyentusiaster der alle har hvert deres erhverv som startede helt fra bunden og laver så god whisky som de gør i dag.

Stauning Whisky blev grundlagt i 2005 og er faktisk et af Danmarks ældste whisky destillerier. Det er faktisk utroligt at tænke på vi i Danmark har så meget med bygmalt og rug at gøre at det først kommer til landet for alvor nu. Efterfølgende er der så ved at være mange danske destillerier som er ved at følge efter.

Desværre er Stauning whisky så populært i dag at deres nye udgivelser bliver solgt på minutter fra de er i deres webshop. Få timer efter ser man så de er steget med 3 dobbelte prisen på diverse sider.

Efter de har fået deres nye lager op i september måned 2018, håber jeg i fremtiden de kan producere nok til efterspørgslen så vi undgår de bliver til et investerings objekt. Min holdning er hvis man køber en flaske skal den også drikkes. Det er jo trods alt det de er skabt til.

Denne flaske jeg har mig her er destilleret i 2013 og hældt på flaske Marts 2016. Derfor har den også navnet “Young Rye”.

 

Smagning:

 

Duft: Min første indskydelse er krydderier, den har den meget krydret duft. I duften har den sjovt nok også en grappa karakter (sikkert grundet den korte alder). Vanilje, rosiner og marcipan er også fremtrædende. Efter den har stået i 10-15 minutter har den også fået frugtnoter. Generelt set har den en indbydende duft.

Smag: Har stadig en krydret karakter, bestemt i smagen. Har faktisk en slags saltet ristet rugbrøds smag. Det er vild mærkeligt i en whisky, men den er der! Den har en lidt særpræget træsmag, og har generelt en meget ung smag. Det er tydeligt.

Afslutning: Afslutningen er mellem-lang og smagen er vedvarende. Den har stadig en træ og krydret karakter i dens afslutning.

 

Vurdering: Det er helt vildt så meget forskel der kan være på en dansk og amerikansk rye. Det er både klima, fad og opbevaring der spiller en kæmpe rolle i whiskyens karakter. Udfra dens korte alder af kun 3 år er jeg meget overrasket hvor meget karakter den har fået. Jeg syntes for 50 cl af 495.- er den det værd, men så heller ikke mere end det. Dog syntes jeg den smager meget ung og “ufærdig”. Jeg tror den ville have rigtig godt af bare 2-3 år mere på fad.

 

Karakter: 65/100

Kategori: Respektabel
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem