Sall Whisky Inaugural Release

Økologisk landsby whisky fra Sall

*Flaske modtaget af Sall Whisky

Jeg har været så heldig at møde Snævar én enkelt gang til en whisky messe. Han er én af de syv mænd der har knoklet for at få det lille danske destilleri på benene. De to gymnasievenner Martin og Snævar havde sammen med deres respektive familier købt en gammel nedlagt gård – få år senere står der et whiskydestilleri i baghaven af Sall der ligger nord-vest for Århus. Drømmen om et whisky destilleri har haft kæmpe opbakning fra lokalsamfundet. I sommeren 2016 blev borgerne i Sall inviteret til en aften i forsamlingshuset. Her blev planen destillerplanerne afsløret hvor hele byen bakkede op om det store projekt. Sall Whisky gik online og fik mere end 600 støtter fra hjemmesiden Kickstarter. Ifølge destilleriet, hvis de ikke havde fået den støtte havde destilleriet ikke eksisteret i dag. Jeg har selv fulgt med destilleriet siden starten og smagt nogle smagsprøver fra dem i efteråret 2022 inden de frigav denne whisky. Dengang var det lovende og der var helt sikkert tale om god potentiale.

Nu efter tre år er den her så: Inaugural Release

Fra Sall Whisky’ hjemmeside:

“Skabt af egne hænder med Lars’ økologiske Evergreen vårbyg.
Sået og høstet fra den jyske muld på Lars’ marker Mosevang og Stadsgaard.
Mæsket ved håndkraft og fermenteret i 120 til 168 timer.
Dobbeltdestilleret langsomt i direct fired kobber pot stills.
Modnet i tre år i omhyggeligt udvalgte ex-bourbon barrels.”

Det er en økologisk Single Malt Whisky & Single Farm Whisky. Flasken er på 70 cl. (Sjældent man ser dette med en dansk whisky) og en solid alkoholprocent på 52,2% ABV.

 

Smagning:

Duft: Har en dejlig behagelig duft. Det første der falder mig ind er vanilje og mazarintærte. Den har elegante citrusnoter, kombineret med en maltet duft. Kommer man nogle dråber vand i kan man fornemme en duft af mark og hø.

Smag: Whiskyen er olieret og har en god fylde. Man kan godt fornemme det er en ung whisky, dog er dens unge noter ikke særlig tydelig i smagen. De er gemt godt væk hvilket jeg personligt ser som en fordel. I smagsnoterne har vi vanilje, urter og en anelse af bivoks.

Eftersmag: Eftersmagen er lang, den har et mintet præg samt mørk chokolade. Nærmere som en “After Eight”.  Den er afrundet og har krydrede urter til slut samt citrus.

 

Vurdering: Efter at have smagt whiskyen mange gange over flere dage er jeg så småt ved at danne mig et indtryk af den. Som en debut whisky lover det godt. Efter kun at have været på fad i tre år overrasker den faktisk hvad den levere. Jeg tror når Sall Whisky kommer ud med nogle whiskyer der har fået få år mere på fad, så vil den have en mere afrundet smag og “ro på”. På trods de kun lige er gået i gang, skal de have stor ros herfra for deres potentiale.

 

Karakter: 81/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Sall-Whisky