Ron Abuelo Two Oaks XII Años

Flydende cigar på flaske

Den anden dag så jeg på mine rom anmeldelser, og opdagede det var næsten 3 år siden jeg sidst har anmeldt en rom. Jeg har haft stor fokus på whisky da det helt klart har min største interesse, men jeg må indrømme jeg har savnet at anmelde en rom, så i dag skulle det være. I de 10 år jeg har anmeldt whisky og rom har jeg altid holdt af Ron Abuelo. Det er bare fantastisk rom fra Panama der har en fin dybde og masser af smag.

Det er på ingen måde anderledes med Ron Abuelo Two Oaks XII Años.

Et af de vigtigste aspekter af den amerikanske whiskyindustri, set fra et globalt perspektiv, er den måde, den muliggør de store spiritusindustrier i Storbritannien og Caribien. De får bourbonfade fra USA der er blevet brugt typisk én gang til at lave bourbon.

 

Ron Abuelo

Lidt baggrund om Ron Abuelo: Mærket er en af ​​Panamas mest genkendelige rom og produceres hos Varela Hermanos Distillery, Hacienda San Isidro i Pesé, Panama. Den danner noget af et supplement til destilleriets ‘Ron Abuelo Finish Collection’, som er en serie af udgivelser der har fået finish i sherry, cognac eller portvin. Denne gang er Two Oaks XII Años dog i stedet fået finish i “Virgin Oak” altså nye og ekstra forkullede (8 mm) bourbon fade i yderligere ni måneder efter de første 11 år i ex-bourbon fade, altså allerede brugte fade. Det giver en alder på omtrent 12 år. (XII)

Fadene udvælges og behandles i Napa Valley, Californien. De ristes ved 180 grader i 60 minutter for forsigtigt at åbne træet, og derefter skrues varmen op til 220 grader for at opnå den dybe forkulning på de ønskede 8 mm. Den er nedvandet til 40% ABV og koster omtrent 450 DKK i Danmark.

Jeg gad godt den havde en højere alkoholprocent end de 40 ABV, det kunne være spændende at smage den ved 48-55% styrke i stedet.

 

Smagning:

Duft: Man er ikke meget i tvivl af duften. Stærkt ristet træ, cigar, læder og fad. Duften er intens og dyb. En anelse røg, men det er meget lidt, den bliver nemt gemt væk af den brede vifte af noter.

Smag: Den er intens med træagtige toner. Vanilje, cigar og røg er mest tydelig i smagen. Den er rummelig, hvor alkoholen er gemt godt væk, grundet den lave procent, men også dens brede karakter.

Eftersmag: Den har en mellemlang eftersmag af røg, cigar og ristede nødder. Afslutningen er blød, og rummelig.

 

Vurdering: Utroligt hvilken dybde de kan då ud af rommen, ville elske at smage den ved fadstyrke. Skal man ryge en cigar, skal et glas af denne rom med garanti være i den anden hånd. I dag er det meget begrænset hvad jeg har af rom i skabet, men denne her er helt sikkert en jeg vil købe af flere omgange! Det er en rom som nybegyndere, såvel garvede rom drikkere helt sikkert ville syntes om. Hvis Ron Abuelo nogensinde frigiver Two Oaks i fuld fadstyrke, vil jeg være en af de første der køber den.

 

Karakter: 86/100

Kategori: Rigtig god

Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her:  Mit scoringssystem

Ron-Abuelo-12-Two-Oaks