Lochlea Our Barley

Fra stort landbrug til whisky destilleri

*Flaske modtaget af Sprit & Co

Lochlea destilleri er et uafhængig eget destilleri, der i de sidste år har produceret og lagret whisky. Destilleriet blev oprindeligt ledet med erfaring og ekspertise fra destillerichef Malcolm Rennie, og nu under ledelse af tidligere Laphroaig Distillery Manager John Campbell. John har hele 27 års erfaring i opbyggelse af det skotske destilleri brand og har nu sit fulde udbytte i Lochlea. Stor opmærksomhed fra mark til fad har været altafgørende for at skabe deres whisky. Den familiedrevne gård dyrker og høster deres egen byg. Med rødder i skotsk historie er Lochlea meget stolte over, at Robert Burns kaldte Lochlea sit hjem gennem sine formative år, fra 1777 til hans fars død i 1784. Faktisk er de det eneste destilleri i verden der kan sige de har haft den legendariske Robert Burns til at bo og arbejde der. Som de selv skriver så om dagen arbejdede Burns hårdt på gården, og om aftenen nød han sine venners selskab. 

Lochlea hævder selv deres whisky er helt anderledes fra traditionel lowland whisky. De gør selv hele processen fra at høste kornet, til at lagre deres whisky, så de har fuld kontrol og overblik over deres produktion. Lochlea var en bondegård med et stort landbrug, af både kvæg og svin, da den oprindeligt blev købt i 2006. Med en udvidelse på omkring 222 hektar indså folkene bag destilleriet, at hvis en farm på den størrelse skulle være levedygtig, var de nødt til at gøre noget anderledes.

Gården havde dyrket byg til husdyrfoder i mange årtier, men i 2015 gik teamet i gang med et eksperiment, hvor de dyrkede 50 hektar maltbyg. De bestemte sig for nu vil de bygge et destilleri. Byggeriet gik i gang i 2017, hvor man omdannede den forhenværende svinestald og mødding til destilleriet og omdannede kvægstaldene til warehouses til lagring. De fik deres licenser i 2018, og destilleriet blev taget i brug samme år.

Jeg kendte ikke selv til destilleriet, men for nyligt ser jeg ofte opslag med deres whisky, så forhåbentligt er der noget om hypen. Importøren Sprit & Co. er den eneste danske importør af Lochlea herhjemme, så hvis du skulle være interesseret kan du købe flasken på deres hjemmeside. Denne whisky har lagret på Bourbon, sherry og STR fade, Den har naturlig farve, er ikke koldfilteret og har en alkoholprocent på 46% ABV.

 

Smagning:

Duft: Den er præget af frugtige noter og blomster. Venlig i duften med citrus, og let vanilje. Umiddelbart, hvis jeg skulle gætte ville jeg tro dette var en whisky fra enten Speyside eller Highland området.

Smag: Whiskyen har en fin sødlig balance, med lette peber noter. Den er behagelig og er rolig i smagen. Den er olieret, samt frugtig og har ristet malt noter. Citrus ligger sig let i baggrunden igen.

Eftersmag: Dens eftersmag er mellem-lang, med en let krydret/peber smag. Jeg tror det har gjort den rigtig godt den er nedvandet til 46% ABV. Meget behagelig eftersmag.

 

Vurdering: Selvom det er en ung whisky har de gemt det godt væk. Smagte jeg den blindt ville jeg sige den var fra Speyside, så jeg giver dem ret i den smager ikke som en traditionel lowland whisky. Den har masser af smag, trods den unge alder. En ganske fin whisky som hurtigt vil synge på sidste vers i mit skab. 

 

Karakter: 83/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Lochlea-Our-Barley_2