Isle of Fionia – Little Isle

Økologisk dansk whisky lavet på lokal fynsk malt

 

*Flaske modtaget af Nyborg destilleri

 Jeg har for nyligt været så heldig at danne et samarbejde med Nyborg Destilleri. Faktisk er dette første gang jeg kommer til at smage deres whisky.

I den forbindelse syntes jeg det vil give rigtig god mening vi starter ud med “Little Isle” som er et godt standpunkt for Nyborg Destilleri. Jeg har endnu ikke besøgt destilleriet, men jo mere jeg læser om historien, bygningen og deres faciliteter er det helt sikkert en oplevelse man skal prøve.

 

Fra togværksted til destilleri

I 125 år var bygningerne, der nu huser Nyborg Destilleri, værksted for Danske Statsbaners godstog. Efter åbningen af Storebæltsbroen lukkede værkstedet sit 4000 m2 anlæg, og det var forladt og tomt i 13 år efterfølgende. I 2011 satte Nicolai og Niels Rømer sig for at lave om på alt det og overtog bygningerne, og i 2017 etablerede de et moderne destilleri med tilhørende restaurant i de gamle bygninger. Niels og Nicolai var allerede i 2009 begyndt at eksperimentere med produktion af både økologisk whisky, rom og gin på deres lille bryggeri i Ørbæk.

 I dag producerer destilleriet mere end 25 typer af spiritus hvor alle produkter er økologisk.

Isle of Fionia Little Isle er en økologisk whisky lavet af lokal malt og lagret i 3-4 år i tre forskellige tønde typer; Bourbon, port og STR tønder. I de første par år modnes Little Isle i bourbon fade, hvor den i de resterende år har fået finish på 300 liters portvinsfade som tidligere er brugt til Ruby Port portvin samt STR fade. (ekstra forkullede fade)

 

Info om flasken:

  • Flaskestørrelse 70 cl
  • Destillat: Økologisk dansk bygmalt.
  • Fadtype: Bourbon, Portvin og STR
  • Alder: 3-4 år.
  • ABV: 43%.
  • Pris: 525.- (Kan købes her)

Smagning:

Duft: Duften er behagelig. Det er tydeligt at dufte, at den har taget godt imod portvinsfadet. Jeg fornemmer noter af tørrede frugter, slikbutik, krydderier og kirsebær. Den har også nogle eksotiske dufte, der blander sig fint med de tørrede frugter. Overordnet set er det en rigtig dejlig næse.

Smag: Smagen er fyldig. Cirka 70% af smagen er præget af portvinsfadet og STR-fadet. Jeg smager blommer, krydderier og en mild afrunding af kirsebær.

Eftersmag: Eftersmagen har en behagelig afrunding med noter af tørrede frugter, krydderier og alkohol. Man kan også fornemme en smule af whiskyens unghed. Dog bliver det skygget meget grundet dens fyldige smag.

 

Vurdering: Hvis jeg skulle introducere nybegyndere til, hvordan whisky kan smage efter lagring på portvinsfade, ville jeg overveje at præsentere denne whisky. Den er utrolig behagelig med en fylde, der vil tiltale de fleste whiskynydere. Den har sin charme og leverer et flot resultat. Til prisen for 70 centiliter er den uden tvivl pengene værd. Jeg fortsætter med at være imponeret over det flotte håndværk, de danske destillerier udviser for at producere så god whisky.

 

Karakter: 84/100 

Kategori: Rigtig god
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Isle-of-Fiona-Little-Isle_2