Islay Mist Original Peated Blend

En blended Islay?

*Flaske modtaget af Islay Mist

Islay Mist skrev til mig på Instagram og spurgte om jeg ikke ville anmelde en af deres flasker, og det takkede jeg selvfølgelig ja til. Ligemeget om jeg får flasker tilsendt eller køber dem selv skriver jeg altid min direkte mening. Der skal ikke være skjul på hvordan destilleriers produkter er.

Islay Mist Original blev oprindeligt produceret første gang i 1922 på den skotske ø Islay for at fejre Lord Margadale’s 21-års fødselsdag. De tænkte, at den lokale single malt Scotch, Laphroaig, måske var for tung røget for mange så derfor blev denne blanding af Laphroaig med Speyside byg født.

De skriver selv den er perfekt til nye Islay begyndere fordi den er mere blid i det en end Laphroaig f.eks. Man skal derfor ikke forvente en tung Islay oplevelse her.

De har blandt andet blandet brugt Højlands byg, Glenlivets byg, og Lowland korn.

Jeg har aldrig selv hørt om dem før, så det bliver rigtig spændende og prøve. Ved første øjekast af flasken ville jeg gætte på det var en du købte i Aldi, men når man så nærstudere flasken kan man godt regne ud at det ikke er tilfældet.

Flasken har vundet en del priser faktisk, blandt andet Guld i Blended: Standard i år 2018 af The Scotch Whisky Masters (The Spirits Business).

De har ialt 6 flasker der kan købes idag hvor den yngste markeret er i alderen 8 til 17 år. Denne jeg skal smage i dag er deres Original peated blend og der er ingen alder beskrevet. Den er på 40% i alkoholstyrke. Med i den pakke de sendte var der 10 centiliter ekstra med jeg kunne smage fra, derfor er flasken ikke åbnet på billedet. Jeg har aldrig selv ejet en blended whisky før.

 

Smagning:

Duft: Røgen ligger meget i baggrunden, den er ikke fremtrædende eller fyldende, men den er der. Den er frugtig i duften. Det kunne godt være fra speyside malten at den får de noter. Et lille snert af vanilje og røde æbler. Meget anmindeligt indtil videre.

Smag: Her er røgen en smule mere dominerende, men igen er det slet ikke for meget. Den er lidt sød i det med frugterne igen. Salt/hav og træ er i smagen med lidt honning. Den kan godt smage lidt ung, men ikke råsprit ung.

Eftersmag: Eftersmagen er ikke kort, men den er bestemt heller ikke lang, den er tilpas som en whisky på 40% skal være. I eftersmagen er der blandt andet salt igen med honning og alkohol med en smule karamel.

 

Vurdering: Jeg giver dem helt ret i det er en begynder islay whisky. Den springer ikke frem som en bombe i hverken smag eller alkohol procent, men den er rigtig fin til prisen. Man kan finde den blandt andet i Fleggaard for 110 kr. (1 liter). Når det så er sagt syntes jeg helt klart den er prisen værd for de penge. Jeg ville ikke selv købe en flaske, men hvis man lige er begyndt at kunne lide Islay røget whisky så er den rigtig god til nybegyndere.

 

Karakter: 71/100

Kategori: Respektabel
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem