Hvordan drikker man whisky?

Fremgangsmåde:

Er du lige startet med at udforske whisky? Undre du dig over hvordan man egentlig drikker og nyder ens whisky?

Glasset:

Start med at finde dig et godt glas, så du kan nyde din whisky, jeg anbefaler du tjekker et Glencairn glas, enten med eller uden stilk. De koster typisk mellem 50-60 kr. og kan købes online eller hos de fleste vinforhandlere.

Du kan sagtens bruge et alm. bredt glas, men anbefaler Glencairn, da den har den ideelle form, og du får flere duft noter ud af whiskyen.

Udforsk whiskyen:

Start med at kigge på farven i glasset, bemærk om farven er lys eller mørk. Du kan læse et blog indlæg om whiskyens alder og farve her. 

Lav cirkulere bevægelser med whiskyen i glasset, ikke slyng det rundt som var det vin. Grunden til dette er du vil tydeligøre alkoholen i whiskyen, og det vil vi helst undgå. Når dette er gjort så kan duftene blive frigivet.

Duft:

Duft herefter noterne i whiskyen. Skru op for din lugtesans. Hvad dufter du? Det kan være korn, frugt, fad eller måske tjære og røg? Det kan også være de noter du dufter får dig til at tænke på gamle minder? Det kan være duften fra din lokale havn, det kan også være din bedstemors gamle kagedåse fra din barndom? Der er ingen grænser for hvad man kan dufte i en whisky, for der er simpelthen så mange forskellige noter. Får du et alkohol chok når du dufter til whiskyen, så tag lidt mere afstand med næsen og duft mindre kraftigt, så vil det blive mere behageligt.

Smag:

Når du så smager whiskyen, så sørg for at få den godt omkring i munden. Et gammelt trick er at tage alderen af whiskyen og have den i munden lige så mange sekunder. Eksempelvis en 15 års whisky skal være 15 sekunder i munden. Få whiskyen godt omkring hele munden, specielt det øverste af tungen og siderne af munden så du får alle smagsnoterne med. Lad evt. glasset stå i et kvarters tid, så temperaturen kan udvikle smag og duft. 80% af smagen fra whiskyen kommer fra dens lagring i fad(e), så det har en kæmpe indflydelse. Den skal gerne have normal stuetemperatur.

Du kan med fordel hvis whiskyen er 48% alkohol eller derover tilføje nogle dråber vand, så den åbner sig mere op. Om du skal tilsætte vand eller ej, er en smagssag. Så igen, smag dig frem og find din favorit. Prøv dig frem! Husk du skal nyde din whisky præcis som det passer dig bedst.

Hvordan drikker man whisky

Vil du se flere blog post skrevet af Whiskyhuset? Tryk på et af disse links