Glengoyne 10 års

Destilleret i Highland, lagret i Lowland

 

*Flaske modtaget af importør Sprit & Co.

Glengoyne, der teknisk set er klassificeret som et Highland destilleri, går langs Highland-linjen omkring 32 kilometer nord for Glasgow. Faktisk ligger deres varehuse på den sydlige side af vejen, i det skotske Lowland! Der er en del destillerier der producerer whisky i Highland / Islay og lagre det i Lowland. Dette er der forskellige grunde til, men for Glengoyne er det på grund af hvor man har sat grænsen mellem Highland og Lowland når man har indført højere skat på Lowland whisky.

Som Glengoyne skriver:

“Glengoyne har en begrænset produktion, hvilket kan bidrage til dens konsekvent højkvalitets malt.”

De producere dog 1 million liter råsprit om året, så hvis man sammenligner med Glenfiddich som producere 10 millioner liter årligt er det ikke meget.

Glengoyne bruger en blanding af first-fill sherry, refill sherry og ex-bourbon-fade, selvom whiskyen umiddelbart kan genkendes som en sherry-whisky i ‘Highland-stil’.

Glengoyne destilleriet er også stolte af sin fortsatte brug af “Golden Promise” byg, som er af højere kvalitet, men sværere at dyrke end andre byg sorter. Jeg var med til en Macallan smagning hos Brande Whisky Laug for nogle måneder siden, og ved  Macallan også bruger “Golden Promise” byg.

Jeg har smagt en del fra Glengoyne før, både deres 10, 12, 18, 21, CS, Legacy Chapter og nogle ‘travel edition’ udgaver. Dengang var det AEvin der afholdte en smagning med dem. Overordnet set syntes jeg de laver god, mild whisky, lidt ligesom The Balvenie.

Glengoyne går meget op i valg af fade, og generelt nøje produktion af deres whisky. Det her er deres yngste whisky i deres core range. (10 år) Den er nedvandet til 40% ABV og har naturlig farve og ikke koldfilteret.

Smagning:

Duft: Man er ikke i tvivl om duften. Min første indskydelse er citrus og frugter. Den har en behagelig vanilje duft også. Grønne æbler og en anelse sherry, som gemmer sig i baggrunden.

Smag: Ganske fin smag. Igen er citrus og de grønne æbler fremtrædende. Den er ikke voldsom fyldig, men vi skal huske den også er nedvandet til 40% ABV. Vaniljen er også at opfange i smagen.

Eftersmag: Eftersmagen er mellem-kort. Den har en anelse bitter eftersmag og har ikke voldsom meget at fortælle. Den har mørk chokolade og lette sherry noter til slut. Vi har igen med en meget behagelig eftersmag.

 

Vurdering:  Den er nem drikkelig, vi har at gøre med en ‘fin’ whisky, der ikke gør nogen fortræd. De har formmodet at få nogle behagelige noter i whiskyen, som langt de fleste nybegyndere i whisky vil kunne holde af. Man skal huske det er en del af deres core range, og det er den yngste whisky de har i serien. Dog hvis man kommer op i fadstyrke hos Glengoyne snakker vi også en helt anden liga. Er man nybegynder i whisky, er dette helt sikker en jeg vil kunne anbefale.

 

Karakter: 76/100

Kategori: Respektabel
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Mosgaard-Palo-Cortado-batch-02