GlenAllachie Destilleriet

GlenAllachie destilleriet

*Samples modtaget af LAGO Import A/S

Denne artikel beskriver GlenAllachie destilleriet og en smagning af 4 af deres whiskyer.

Historien:


‘GlenAllachie Distillery’ er et maltwhiskydestilleri på Speyside ved Aberlour grundlagt i 1967, som ligger ved foden af ​​Ben Rinnes.

I juli 2017 kom det frem, at Chivas Brothers gik med til at sælge GlenAllachie til tidligere BenRiach ‘Master Distiller’ Billy Walker, Trisha Savage og tidligere Inver House Distillers ‘Master Distiller’ Graham Stevenson, som gik sammen for at danne ‘The GlenAllachie Distillers Company.’ Det er nu et af Skotlands få selvstændigt ejede og administrerede destillerier

Før 2017 var der næsten ikke aftappet noget som helst single malt fra destilleriet, som indtil da blot var anvendt som byggeklods til mange af Pernod Richards blends. Billy Walker har længe været set som et værdsat individ blandt blendere i Skotland, da han har over 50 års erfaring med whisky. Destilleriet kalder ham for en “whisky veteran”.

Han havde før han overtog destilleriet sammen med hans to kompagnoner havde han arbejdet med Glenallachie ved mange lejligheder, og har altid set det som en potentiel god malt whisky. Af denne grund, sammen med han overtog en stor mængde af destilleriets lager af moden whisky gav det et kæmpe kickstart for dem hvor det var muligt fra start at bringe et stort sortiment af whisky helt op til 25 års i deres ‘core range’.

Jeg syntes selv år efter år ser man kun mere og mere til GlenAllachie, og det er jo bare fantastisk!

 

Glenallachie-Stills

Whisky fra GlenAllachie

We make decisions for all the right reasons – the quality of our whisky always being the top priority!

Hos GlenAllachie har de kapacitet til at producere fire millioner liter alkohol (LOA). De tog beslutningen om at reducere dette til kun 600.000 liter. Så stor en mængde var simpelthen overskud til deres krav.

Fortalt af Billy Walker:

“Vi ønskede at fokusere på at udvikle GlenAllachie som et single malt-mærke. Ved at bremse produktionen har vi nu den luksus tid til en længere gæring på 160 timer. Dette giver os mulighed for bedre at forstå driften på destilleriet og giver os tid til at opdage karakteren af ​​den nye make spirit.” 

I modsætning til de fleste skotske destillerier har deres destillationshus to separate “spirit safes”, som giver dem mulighed for at betjene hvert sæt destillationsapparater uafhængigt. Da destilleriet er designet til at blive fodret med tyngdekraften, har de også vandrette kondensatorer, der gør det nemmere at opretholde en ensartet temperatur, eller øge/sænke for at ændre spiritussens karakter.

GlenAllachie tror på en aldersangivelse er vigtigt når de tapper deres whisky, derfor står der som regel altid alder på flasken.

I øjeblikket har de 16 lagre, hvoraf de opbevarer over 50.000 af deres egne fade på stedet.

Billy-Walker
Glenallachie-Warehouse
Glenallachie-Samples

 

Lad os springe ud i de 4 whiskyer. Alle disse 4 whiskyer er nedvandet til henholdsvis 46-48% ABV.

Bemærk, at smagningen ikke er nær så grundig som normalt da jeg under normale omstændigheder smager whiskyerne i flere dage, på forskellige tidspunkter, og der har ikke været tilstrækkelig i disse 3 cl samples.

Smagning:

 

GlenAllachie PX & Oloroso 8 års 46% ABV: 

Duft: Dufter krydret med noter af karamel, rosiner og fudge.

Smag: Tør i starten, men bliver mere til den søde side. Blommer  og mørk chokolade er mest fremtræden i smagen.

Eftersmag: Tør eftersmag, og krydret, med tørrede frugter. Man er ikke i tvivl om dette er en PX og Oloroso whisky.

GlenAllachie PX Sherry Casks 11 års 48% ABV:

Duft: Frugtig! Vanilje, fad og røde overmodne æbler.

Smag:  Meget rig på de søde noter af fad og nødder. Igen frugtig hvor der er fuld skrue på vanilje igen. Honning og læder er også let fremtrædende.

Eftersmag: Dejlig mellemlang eftersmag. God harmoni mellem smagene og sød afslutning med fad og læder.

GlenAllachie 12 års 46% ABV:

Duft: Min første indskydelse er kaffe, eller nærmere Tiramisu! Blød duft af honning.

Smag:  Honning uden tvivl. Sødlig smag af læder, rosiner og blomme. 

Eftersmag:  Mellemlang tør eftersmag af ristet kaffebønner, brun farin og karamel. Mums!

GlenAllachie 15 års 46% ABV:

Duft: Nu er man begyndt at kunne dufte vi kommer længere op i årene. Lidt ældre noter af læder, loft og modne blommer. Sød krydderi, med rosiner. 

Smag: God balance, lettere kompleks. Læder og fadnoter er uden tvivl det der fylder mest. Søde krydderier, der forestiller man går igennem et julemarked!

Eftersmag: Lang eftersmag af kaffe, nødder og rosiner.

 

Min personlige favorit:

Det her har været noget sværere end min tidligere artikel omkring Arran, men min favorit i denne smagning er deres 15 års. Grunden til det er den har en fantastisk balance der er harmonisk og smagene passer rigtig godt sammen. Vi har en anelse kompleksitet efterfuldt af ældre noter som jeg personligt vurdere højest. Stærkt efterfulgt er deres 11 års som leverer en god helhed hele vejen rundt af både bourbon og sherry noter.

Vil du se flere blog post skrevet af Whiskyhuset? Tryk på et af disse links