Four Roses 130th Anniversary

Bourbon produktion i over 130 år

 

 

Sidste år fejrede det amerikanske Four Roses destilleri deres 130-års jubilæum. De frigav her deres nyeste ”Four Roses 130th Anniversary Limited Edition Small Batch”. De har tidligere haft en 125 og 120 års jubilæum, og de er meget dyre hvis man kan anskaffe dem i dag.

Ligesom så mange andre af deres Limited Edition Small Batch serie er denne også et blend af deres ældre bourbons i fadstyrke. Den har en fin alkoholstyrke på 54,2% og der er produceret 3804 håndskrevne flasker af denne udgave eksporteret ud af USA. (700 ML). Der er 13,140 flasker i USA. (750 ML) Omkring i USA koster den omkring 140-150$, men man kan være heldig og finde den til en god pris herhjemme. ”Four Roses 130th Anniversary” er skabt af 4 bourbons der er i alders rækken 10-16 år.

Vil man nørde mere i det er det henholdsvis: 10 år OBSV (30%), 13 år OBSF (40%), 14 års OESV (20%) og 16 års OESK (10%)

Man kan læse mere om deres opskrifter på deres hjemmeside:

https://fourrosesbourbon.com/our-recipes/

 

Master Distilleren fra Four Roses Brent Elliott sagde dette ved frigivelsen: “From the beginning of the process, I focused on building around the unique fruit flavors in our F and V yeast strains, and these flavors shine through in the finished product. As a contrast, I also included a spicy, older batch. By mingling these different flavor profiles, I think we achieved a wonderfully balanced, complex and unique bourbon.”

Og det må jeg give ham ret i, det har de!

Jeg smagte den første gang på det årlige whiskymesse 2019 og det var noget af det sidste jeg smagte på dagen, og det var også noget af det bedste. Jeg har efterfølgende købt 2 flasker, og smagt den for 3 gang nu for at vænne mig ti den. Som skrevet om prisen tidligere er dette ikke en billig bourbon, det billigste jeg har fundet den til hos danske webshops er 1600 kr. hvilket er meget overpriset ift. hvad den koster i USA.

 

Smagning:

Duft: Dens duft er kraftfuld og fyldig. Her er blandt andet tale om hindbær, fad, saltet karamel og honning. Allerede i duften kan man fornemme den er harmonisk.

Smag: I smagen er der nogle af de samme noter, hindbær og fad smager man tydeligt. Der er en anelse læder også, men ikke meget. Den er fyldig i smagen og noterne harmonere godt med hinanden. Saltet karamel og brun sukker også tydelig i smagen.

Afslutning: Lang afslutning, den har god fad og krydderier i sig i afslutningen. Både alkoholprocenten passer godt sammen med de forskellige smage. Selv efter 1 minut kan man tydelig stadig smage den.

 

Vurdering: Udfra smagen ville jeg have gættet alkoholprocenten var højere, syntes mere den smager som en bourbon på 59-61%. Den er virkelig behagelig, og den vælter samtidig en bagover. Four Roses har helt klart gjort det rigtig godt med deres 130 års jubilæums udgave!

 

Karakter: 93/100

Kategori: Fremragende
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem