Fary Lochan Sæson 1

Ny whiskyserie af Fary Lochan

 

*Flaske modtaget af Fary Lochan

“SÆSON er et nedslag i nuet. Et sted, hvorfra vi ser fremad, men også et sted, hvor vi ser tilbage på rødderne. Dengang det hele startede. Hvor drømmene om en dag at stå med en fuldendt og velskabt whisky opstod.”

Sådan skriver Fary Lochan på deres hjemmeside. De er netop kommet ud med en ny serie kaldet “SÆSON”. Tidligere har Fary Lochan udgivet årstider, med henholdsvis vinter, forår, sommer og efterår, som alle havde deres karakteristika. Vi havde de urøgede varianter som var sommer og efterår og de røgede på brændælderøg som var forår og vinter. De har sidenhen nu visket tavlen ren og har nu lavet en ny serie, nemlig SÆSON. I forhold til labeldesign har de taget en helt anden retning end tidligere. Etiketten er sort og har et smukt design. Hele etiketten symboliserer Fary Lochan med deres gigantiske skotske Forsyyths still, der kan rumme 1200 liter, brændælder, skoven og deres generelle ånd.

Fary Lochans første udgivelse af deres whisky, som blev frigivet i september 2013, bar navnet “Efterår”. Den blev til ved at kombinere 3-4 bourbonfade med et enkelt brugt sherryfad og blev aftappet ved en alkoholprocent på cirka 47-48 %. Det er denne sjæl, Fary Lochan gerne vil ramme igen, så den har tæt på præcis den smag, de ønskede, den skulle have. Den skulle gerne ramme en palette, der er bred, som de fleste kan være med på. Den er nedvandet og har ikke en voldsomt høj alkoholprocent som mange af deres andre whiskyer. Den skulle også være fremragende i drinks, men kan sagtens drikkes rent. Jeg smagte den selv som det første på whiskymessen i Kolding 2024, og jeg var imponeret over, hvor meget “Fary Lochan” sjæl, der var i aftapningen. Den har alle de gode elementer fra destilleriet, som jeg kommer nærmere ind på under smagningen.

Info om flasken:

  • Antal flasker: 1408 (70 cl)
  • Destillat: Brygget på ikke-røget dansk bygmalt.
  • Fadtype: 1st fill bourbon barrels (200 l.) + 2nd fill Oloroso sherry hogshead (250 l.)
  • Alder: NAS (No age statement)
  • ABV: 47%.
  • Frigives: 02-03-2024
  • Pris: 599.- (Kan købes her)

Smagning:

Duft: Kunne man tage Fary Lochan og smide det i et glas, så ville dette være resultatet. Det er så meget deres klassiske noter på fuld blæs. Der er noter af citrus, nyslået græs og vanilje.

Smag: Som altid er Fary Lochan’s whisky olieret, og denne er ingen undtagelse. Den er en anelse spids i smagen trods den forholdsvis lave alkoholprocent. Dog har den en meget blød afrunding. Den har meget lette urtede noter. Igen er citrus og vanilje bestemt mest fremtrædende i smagen.

Eftersmag: Dens eftersmag er mellemlang med en blød afrunding samt en sødlig afslutning. Kommer man blot ganske få dråber i, bliver den endnu mere afrundet. Der er en anelse af tørrede frugter til slut.

 

Vurdering: Det starter godt ud for den nye SÆSON serie. Det er også rart at se, at det er en 70 cl flaske. Jeg må give destilleriet ret i, at de har fået meget af deres ånd ind i whiskyen, som en god baseline for deres whisky. Skulle en nybegynder første gang smage en whisky fra Fary Lochan, ville jeg starte med at servere denne.

 

Karakter: 84/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

fary-lochan-sæson1_2