Ezra Brooks 99

Lillebror til en fantastisk bourbon

I januar 2021 annoncerede Lux Row Distillers den første udgivelse af Ezra Brooks 99 som en ny udgave af Ezra Brooks-serien. For nogle år siden havde Ezra Brooks kun én bourbon, der lå i kategorien med over 100 proof (50% ABV), og det var Old Ezra 7 år 101, som blev trukket tilbage fra markedet i 2018. Med introduktionen af Ezra Brooks 99 har Lux Row Distillers nu 2 bourbons til at udfylde den plads, som ‘Old Ezra 7 Year 101’ engang gjorde det – nemlig Old Ezra 7 Year Barrel Strength og Ezra Brooks 99. Dog har de i dag også 2 andre billigere varianter, nemlig en Sour Mash og en Rye på 90 proof (45% ABV).

Ligesom den almindelige Ezra Brooks Bourbon på 90 proof bliver denne whisky kulfiltreret, inden den tappes på flaske. Det er, så vidt jeg ved, ikke noget, man ofte ser i Kentucky.

Jeg har med tiden lært, at de to bourbons kan give rigtig god værdi for pengene – Old Ezra 7 Barrel Strength kostede engang 399 DKK (nu 550 DKK, dog udsolgt i DK), og denne Ezra Brooks 99 købte jeg på tilbud til 209 DKK fra Drinksshoppen.dk, hvilket er en rigtig god pris. Den koster omtrent 300 DKK hos diverse webshops.

Ezra Brooks 99’s mashbill består af 78% majs, 10% rug og 12% maltet byg, så man skal nok forvente en bourbon i den søde ende.

Smagning:

Duft: Den har en god fylde i næsen! Vanilje, brændt karamel og fad fylder rigtig meget i duften. Der er en antydning af hasselnødder, som skjuler sig i baggrunden. Man er slet ikke i tvivl om det er en bourbon man har i glasset.

Smag:Den har en krydret karakter, men bliver senere mere sød med nuancer af brun farin og fadsmag. Man kan tydeligt smage, at den er præget af majs, men det gør bestemt ikke noget! Jeg selv kan virkelig godt lide det, når bourbons er ‘smooth’.

Eftersmag: Den har en mellemlang eftersmag, som kun bliver bedre jo længere man venter. Den er krydret til sidst, men ligesom smagen afsluttes den igen med en sød afrunding.

 

Vurdering:  Jeg synes bestemt, man får meget bourbon for pengene her. Hvis man gerne vil prøve bourbon, men ikke ønsker at bruge alt for mange penge på det i starten, så er denne bestemt en værdig indgangsvinkel.

 

Karakter: 81/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan baserer jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem

Ezra-Brooks-99_2