Ærø Whisky Standard Issue

Whisky i Det sydfynske Øhav

 

*Flaske modtaget af Ærø Whisky A/S

Det er første gang jeg stifter bekendtskab med Ærø Whisky og jeg er meget spændt på at smage deres produkt! Selve destilleriet har i dag til huse i et tidligere vaskehus, beliggende i baggården til Den Gamle Købmandsgård på torvet i Ærøskøbing. Vaskehuset blev renoveret og rummer i dag både det lille destilleri samt et besøgscenter.

Jeg har ikke selv været forbi og set destilleriet endnu, men jeg regner med i fremtiden snart at skulle se det!

Siden starten af 2013 har Ærø Whisky været i en konstant udvikling og nu produceres der ikke blot whisky på destilleriet. I efteråret 2017 kom deres første solera rom på markedet.

De første år blev der brugt byg fra Dunkærgaard og Tanges Økomark ved Tværby, mens det i dag primært er Kammerraadgården der leverer den økologiske byg.

Den lokale byg er vigtig for Ærø Whisky’s produktion for at holde det så lokalt så muligt. Da et af Ærøskøbings gamle egetræer skulle fældes, købte Ærø Whisky træet som siden er blevet lavet til egetræstønder til fadlagring af produktionen. Det kalder man lokal produktion!

Der er ikke meget info jeg har kunne finde om deres standard issue flaske. Men denne info er fra deres egen hjemmeside: ”Standard Issue er lavet efter irsk tradition med op til 10 % umaltet byg fra Ærø, malt fra eget maltgulv og endelig suppleret med certificeret økologisk byg leveret fra Fuglsang malteri i Haderslev.”

Whiskyen indeholder ikke farve eller koldfiltrering og er tappet ved 48%. Dette er så småt ved at være min egen foretrukne aftapningsprocent ved omtrent de 46-48%. Den har lagret på nye amerikanske hvid eg’s fade og flasken er på 50 cl. Den er omtrent 3 år gammel.

Første gang jeg stødte på begrebet ”American White-Oak” var i 2015 hvor The Glenlivet reklamerede det med deres vaniljebombe Nadurrá First Fill American White Oak.

Ærø whisky har altid været god til at lave flaske designet efter min mening. Det er flotte flasker med deres firkantede form.

 

Smagning:

Duft: Min første indskydelse er fad og skov. Nærmest som at gå i en skov om efteråret. Vanilje, tør blomme og abrikos er også rimelig tydelig i baggrunden. Duften er venlig af frugter, og der sker en masse.

Smag: Smagen er lidt svær at sætte ord på. Den har unghed på sig, hvilket man ikke er i tvivl om. Igen i smagen har vi fad og vanilje. Den er let krydret og frugtig. Sagt med andre ord er den mild og rolig i smagen.

Eftersmag: Smagen er tør med en byggelse af smag og dernæst alkohol. Eftersmagen er medium-lang. Her er det mest vaniljen der fylder til sidst.

 

Vurdering: Man kan godt smage det er en ung whisky, men samtidig er jeg imponeret hvor meget de har kunne få ud af de 3 år. Jeg ville elske og se en ældre whisky fra dem på måske en 5-6 år. Nu er Ærø Whisky et ungt destilleri, men jeg er ret sikker på de har stort potentiale i fremtiden når de begynder lancerer nye ældre varianter. Der er fuld knald på noterne, men de er ikke så tydelige grundet alderen.

 

Karakter: 82/100

Kategori: Rigtig god
Hvordan basere jeg denne vurdering?
Læs mere her: Mit scoringssystem